2024 25. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 17:37
2019 nobel edebiyat ödülü sahibi Avusturya'lı yazar Peter Handke ile tanışmak için seçtiğim eserleyiz. Bilindiği üzere kurgusal karakter Don Juan, edebiyat dünyasında epeyce meşhurdur, zampara olması ve kadınlarla alay edecek kadar küçümseyip kandırmasıyla bilinir. Kitap tanıtımında her ne kadar "tersine çevrilmiş" bir Don Juan karakterinin okurları beklediği söylense de, ben pek öyle bir karakterle karşılaştığımı söyleyemeyeceğim. Önceleri otel sahibi ve aynı zamanda aşçı olan ama daha sonra oteli iflas eden ve yalnızca bir otelde aşçılık yapan anlatıcının ağzından okuyoruz eseri. Don Juan'ın kendi çalıştığı otele gelmesiyle birlikte aralarında başlayan sohbeti Don Juan'ın maceralarını ve kendi gözlemlerini anlatıyor. Don Juan ülke ülke geziyor ve her gittiği ülkede başka bir kadınla ilişki yaşıyor. Önce Norveç fiyortlarındaki bir macerasını anlatıyor daha sonra sırasıyla Gürcistan'ın başkenti Tiflis, Suriye'nin başkenti Şam, Afrika'da bir ülke ve en sonunda da Hollanda'da buluyoruz kendimizi... Merak eden okurlar okuyabilir. Ancak okura verebileceği elle tutulur bir şey bulmakta zorlandığımı ve sürükleyici bulmadığımı doğru düzgün bir hikayenin bile olmadığını söylemeliyim.
Don JuanPeter Handke · Can Yayınları · 200621 okunma