Ailenin en küçük çocuğu olan (26 yaşında çok da küçük olmayan en küçüğü) effienin harika bir ailesi vardır. Babası, ablası bean, abisi gus ve çok küçük yaşta hayatına giren effienin asla üvey anne olarak değerlendirmeyeceği üvey annesi mimi. Bu aile bir o kadar harika bir evde yaşamaktadır. Aslında ev dışardan bakanlara göre harikadan çok "sıradışı, mm kendine has?" "Alışılmışın dışında, çirkin, garip" olarak değerlendirilsede effie ve ailesi için harika bir evdir çünkü "ev dediğin biraz çirkin olmalı! Karakter kazanıyorlar." Ailedeki herkes evi ve evin her köşedindeki anıları çok sevmektedirler.
Her yılbaşında olduğu gibi aile tekrar toplanmıştır . effie ve bean, sıradışı şekilde öncekilere nazaran çok daha küçük olan çam ağacını süslemişlerdir bile.
Effie çocukluk arkadaşı, Eski sevgilisi, Bir zamanlar hayatındaki en sevdiği kişi olan ama sonra sebepsizce ekildiği kişi olan joeyu görmesi haricinde harika bir akşam oluyordur. Hediyeler verilmiş, duygusal aile kucaklaşmaları yapılmış her şey harika giderken. Birden bire effienin annesi ve babası boşanacaklarını duyururlar..
Aradan 18 ay geçer. Boşanmadan en çok effie etkilenir çünkü "herşey harika gibi görünüyordu ve bu damdan düşme boşanma kararı da neyin nesiydi böyle? Bütün çocukluk anılarım. Babamla annemin birbirine olan aşkı? Herşey yalan mıydı?" Gibi bir bunalıma girer. İşinden atılır ve babasının platin saçlı ve süs köpeğini aksesuar olarak kullanan gıcık mı gıcık yeni sevgilisi krista da tuzu biberi olmuştur.. krista eve girdiğinden beri huzurları kaçmış o mükemmel evin mükemmel mutfağını (miminin her gün üzerine çizim yaptığı ve çocukluğundan bu yana çizimlerle dolup taşmış mutfak dolaplarını) beyaza boyamış ve daha "temiz" göründüğünü idda etmiş effieyi sinir krizlerinden sinir krizlerine sokmuş ve en son işler effienin babasıyla bile konuşmayı kesicek raddeye gelmiştir.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi babası ve krista evi satma kararı almış. Ve bir eve veda partisi düzenlemiştir. Krista effieye çok da misafirperver olmayan effienin değimiyle bir "davet-etmeme daveti" göndermiş ve bizim effiemiz de hafif kaprisli bir kız olduğı için partiye gitmeyi reddetmiştir. Ama sonra çok önemli bişey hatırlar. Effie Çocukluğunda elinden hiç düşürmediği matruşkalarını o eve saklamış ve almayı unutmuş. Bizim çok zeki kızımız effie Partiye gidip lafını çiğnemektense veya ablasından istemektense bir hırsız gibi giyinip eve sızmayı, evde bir parti varken kimseye görünmeden matruşkalarını alıp hemen kaçıvermeyi planlamış ve çok zeki olduğunu düşünmüştür.
Tabiki effienin planı tam planladığı şekilde gitmez. Ve biz neredeyse kitap boyu effienin partide insanlara yakalanmamak için o dolaptan o dolaba saklanırken ne hikmetse herkesin bütün özel konuşmalarına ve sırlarına şahit oluşunu izleriz. Tabi orada olduğunu bilen yakalandığı bir iki kişi vardır. Mesela şey. Eski sevgilisi joe. Ve ablası bean. Kitap boyu effienin inadını kırıp partiye katılmaktansa perdenin arkasına saklanıp herkesin özel alanını ihlal ederken parçalanmış ailesi tarafından "dışlanmış" hissedişini okurken biraz sabıra ihtiyacınız olucaktır. Ve kitapta sandığınız her şey "aslında öyle değil" dir. Spoiler vermemek için detay vermeyeceğim.
Çocukluğunuzun hasretini çekiyor ve effieyle biraz bunalım yaşamak istiyorsanız şans verebilirsiniz. Kitap aslında tatlı ama effieye birazcık gıcık oldum diyebilirim.. 26 yaşında ama zihinsel olgunluğu 12 yaşındaki biri gibi. Tabi kitabın sonuna doğru 16 ya çıkıyor. Ara sıra göz devirmenize sebep olabilir.
Kitabı okumazsanız birşey kaybetmezsiniz. Okursanız çok şey kazanmazsınız ama bazı yerlerde gülebilirsiniz ve eğlenebilirsiniz.