·192 syf.····Okunma: 30 Eylül 2024 23:40 Öncelikle kitabın aslında çok ilgi çekici olduğunu ve Türker Hoca'nın benim gibi sosyal bilimcilerin gözlerinin parlayarak okuyacağı yeni bilimsel gelişmeleri ekleyerek okunurluğu epey arttırdığını söyleyebilirim.
Burada kitap ne anlatıyor özetlemeyeceğim zaten nispeten niş bir alan olduğu için ilgilisi okuyacaktır. Bağlantısallık bilimde eksik bir yöntem olarak eleştiri sunulabilir ancak ben çağımız insanının her şeyde bağlantı aramasındaki refleksi artık hastalık derecesinde bulduğumdan her bağlantıyı dikkate almalı mıyız çok emin değilim.
Yine bağlantısallığı tümdengelim ve tümevarıma eklemleyip yöntem olarak düşünme konusunda da mesafeliyim. Bence bağlantısallık bakış açısı olarak araştırma alanlarına yönlendirebilir.
Yalnız kitabı okurken sık sık "Bu kitap aslında makale mi olsaydı?" diye düşündüm. Neredeyse bütün bölümlerde aynı kavramlar ve benzetmeler kullanılmış. Bu bakımdan tekrara düşen ve dikkat dağıtan bir yapısı olmuş kitabın. Ancak zihinle, merakla ve spinoza ile ilgili kısımlarda bi ara bulunduğum odadan kopup ister istemez kendi yaşamımı düşündüm. Kendimi adeta bir nöral ay nod'u olarak hayal ettim. Yarı halüsinatif bir deneyimdi :)