Puan vermedi·360 syf.····Okunma: 02 Ekim 2024 14:30 Hiç beklentim olmadan bu kitabı okumaya başlamıştım. O sebepten midir bilemem ama gerçekten alışılagelmiş yolculuk hikayelerinden farklı geldi bana. Belki de feminist bakış açısıyla fazla kitap okumadığım için şu ana kadar bilemiyorum. Hikayemiz kıyamet sonrası bir dünyada bir kadın şifacının yolculuk hikayesi yer alıyor. Kadın diye özellikle vurguluyorum çünkü bu hikayemiz bir kadının bakış açısına göre yazılmış. Ana olay örgüsünden ziyade ben ana olayın etrafında gelişen yan hikayeleri daha çok sevdim. Özellikle o kısımlarda hikaye çeşitli feminist bakış açılarını bize yansıtıyor.
!! Bu noktadan sonra spoiler veriliyor dikkat edin !!
Özellikle Melissa karakteri ile tanıştığında orada o kızı sahiplenmesi anne olması. Şifacıların anne olamaması ama anneliğin illa doğurmak olmamasını aslında alttan alta anlatması. İstismara uğrayan bir kıza sahip çıkması onun arkasında durması. ( Evet istismara uğrayan bir kızı suçlayan mahlukatlar var hala daha dünyada kitabın yazıldığı zamanı düşünün bir de bu dediğimi daha iyi anlarsınız ) Üstüne üstlük Melissa'nın malesef uğradığı istismar ve şiddet sonrası yüzünün yanması bunun sonucunda çirkin olması. Kıza bu yönden de sahip çıkması ve bu konuda da kıza yardımcı olmaya çalışmasını genel olarak çok sevdim. Melissa üzerinden hem feminist fikirlerin tohumları atılmış ve çok güzel bir ilişki sunmuş bizlere.
Bunun dışında ama Gabriel ile olan kısmı bana çok ters geldi. Bana belki kızabilirsiniz ama bir insanın karşısındaki partneri küçümsemesi ve acıması bana hep ters gelen bir durumdu ahdhdbhd. Burada da o yaşanıyor açıkçası. Gabriel'in cinsellik konusunda daha toy ve açıkçası eğitimsiz olması ana karakterin içten içe dalga geçtiği ve küçümsediği kısım oldu. En sonunda onunda sorununu anlayıp çözmeye çalışmasını sevdim. Son anda toparladı ama işini göresiye kadar çok üstenci bir bakış açısı vardı açıkçası. Bu da feminist hareketin bir tezahürü olabilir bilemeyeceğim. Ama bu kısımları beğenmedim ben.
Bu kitaba kesinlikle bir şans verin. Kitabın anlatmadığım kısımlarda da güzel yan hikayeler var. Kitabın akıcı olması ise yanında resmen bonus. İyi okumalar şimdiden.