2023 58. kitabı
Kadınlar anaerkil dönem sonrası hep sömürülmüs, ezilmiş, peki ama neden?(ki anaerkil dönemde bile sadece doğurgan, bereketli olması yönüyle değer verilmiş, modern bir gözle bunu pek tartismiyorum) diye elbette ben de soruyordum. Şehvet uyandırdığı için, estetik ve arzu uyandıran bir varlık olduğu için, (hayır, ezmeye ve tahakküm kurmaya dayalı eril zihniyet sadece kadına şehvet duymayabilir, duymaz da çoğu zaman, hastalıklı zihni etik dışı alanlara yönelir) veya erkekler kas gücüne sahip olduğu için? Hepsi aslında ama en başta biri. Çünkü kadın topluma asker, işçi, entelektüel, ne derseniz, onu verebilecek bir yeteneğe sahip, doğurganlığa. Bu yüzden bu yeteneği hep çok yuceltilirken bedeni ve yeteneği üzerinde kendi söz sahibi olması istenmiyor çünkü belki bu yeteneğini kullanmayı veya istendiği şekilde kullanmayı reddedebilir. Tıpkı tüm yaşamı yaratanın işçiler olması ama kullandıkları üretim araçlarına sahip olmamaları ve onlar üzerinde söz sahibi olamamalari gibi. Ama sorun, düşmanları aynı olan(kapitalizm ve patriyarka) iki tarafın[kadınlar ve isciler(işçi sendikalarıni da buna ekleyebiliriz)] asıl dusmani goremeyip tarih boyunca aile veya toplum ölçeğinde(özel ve genel, mikro ve makro) birbirlerine düşman olmaları. Antropolojide kadın daha çok spirituel ve doğurgan yönüyle ele alınır, bunu tersine çevirmesi adına bile çok değerli bir çalışma.
Kadının Görünmeyen EmeğiGülnur Acar Savran · Kardelen Yayınları · 1992130 okunma