Bu seriden okumadığım bir kitabım kaldı. Ancak bu kitabı okuduktan sonra beklemeden bir inceleme yazmak istedim. Serinin diğer kitaplarını ilk başta belirteyim Sultan Güç ve HassasiyetSultan İkinci Abdülhamid Han Hakkında Meşhurların İtiraflarıSultan Abdülhamid Han’a Karşı Yapılan Suikastin Perde ArkasıUzakları Görebilen Hükümdar #k:99529.
Diğer kitaplarla bir çok detaya hakim olmakla beraber, özellikle bu kitabın kendine has akıcı yazım dili ve merak ettiğim detaylara yer vermesiyle daha çok dikkatimi çekti.
Evet bir Ulu Hakan ki okudukça hayranlığımın arttığı, imrendiğim yaşam tarzı. Öyle ince detaylarla, öyle nizam ve intizamla devletini ve milletini düşünen, yöneten padişah. İlime verilen ehemmiyet, yanlışların düzeltilmesinde ki ilk kapı.
"Suriye çöllerinde yaşayan ve devlet idaresinden uzak kalan aşiretlerden bahsedilmektedir. Bu aşiretler kendi aralarında "gazve" dedikleri ve tamamen gayrimeşru bir şekilde birbirlerine saldırıp mallarını ve canlarını gasp ediyorlardı Devlet bu durumun oralarda yaşayan insanların cahilliğinden kaynakladığını görüp onları eğitmek için İstanbul'dan oraya âlimler göndermişti."
Bunun bir öğretmen ile başlamış Beyaz Zambaklar Ülkesinde örneği kitabında geçer. İşte bu bir devlet yönetimi haline geldiğinde ise o milletin ve devletin nasıl bir güç temsili olduğunu bu kitapla görebiliyoruz. Yine meşhur bir alıntı ekleyeceğim "Bir milletin ihyası; kötülerin imhasıyla değil genç neslin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür. "
Devletin yetişemediği noktada millet olarak bir Beyaz Zambaklar Ülkesi olarak yeşerip, büyüyüp, ilim ve irfanla gelişmemiz temennisiyle..