Gece Yarısı Kütüphanesi
2024 127. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2024 08:39
Matt Haig Bütün sağlık çalışanlarına. Bütün bakıcılara Teşekkürler. “Benim burada ne işim var?” diye düşündüğünüz oldu mu hiç? Bir LABİRENT'in içindeymişsiniz ve kaybolduğunuzdan eminmişsiniz de, her bir dönemeci kendiniz yarattığınız için bu tamamıyla sizin suçunuzmuş gibi hissettiğiniz? Üstelik dışarı çıkmanızı sağlayacak birçok yol olduğunu da biliyorsunuz çünkü labirentten çıkmayı başarmış, dışarıda gülüşüp oynayan insanların seslerini duyuyorsunuz. Çalı çitlerin arasından arada bir görüyorsunuz onları. Yaprakların arasından gelip geçen şekiller halinde. Öyle mutlu görünüyorlar ki onlara değil, bu işi onlar gibi yapamadığınız için kendinize kızgınsınız. Oldu mu hiç? Yoksa bu labirentte kalan bir tek ben miyim? Albert Camus: “Ama hayatın anlamını arıyorsan, hiç yaşamamışsın demektir.” Satranç oyununun başında, hiç varyasyon yoktur. Taşları yerleştirmenin tek bir yolu vardır. İlk altı hamlenin ardından dokuz milyon varyasyon ortaya çıkar. Sekiz hamleden sonra 288 milyar farklı seçenek belirir. Olasılıklar gitgide artar. Satranç oynamanın evrendeki gözlemlenebilir atom sayısından daha çok yolu vardır. Yani işler bayağı bir karışır. Oynamanın tek bir doğru yolu yoktur, birçok yolu vardır. Satrançta olduğu gibi, hayatta da her şeyin temelinde olasılık yatar. Bütün umutların, bütün hayallerin, pişmanlıkların, yaşadığımız her bir ânın. Henry David Thoreau: “Neye baktığın değil, ne gördüğün önemlidir.” Gökyüzü kararır Mavi siyaha döner Yıldızlar yine de kafa tutar Parlar senin için... “Bir şey öğrendim (Her şey olmuş bir hiç tarafından yazılmıştır)” Matt Haig'in “Gece Yarısı Kütüphanesi” adlı eseri, hayatın anlamını ve olasılıkların sonsuzluğunu keşfetmek üzerine derin bir yolculuk sunuyor. Romanın başkahramanı Nora Seed, hayatının en karanlık anında kendini Gece Yarısı Kütüphanesi'nde bulur. Bu kütüphane, Nora, (Norster, Nono...) yaşayabileceği sonsuz sayıda farklı hayatı anlatan kitaplarla doludur. Bu kitaplardan birini seçerek o hayatta yaşama şansı yakalar. Kitap, pişmanlık, ikinci şanslar ve hayatın anlamı gibi temaları ele alır. Kitabın kahramanı farklı hayatlar yaşayarak hayatın farklı yönlerini keşfeder. Başarılı bir buz pateni sporcusu, ünlü bir yazar, mutlu bir evli kadın ve daha fazlası olmak için farklı seçimler yapar (Her insanın yaptığı seçimler gibi...). Her yeni hayatla birlikte kitabın kahramanı, pişmanlıklarını ve hatalarını da fark eder. Zamanla, mutluluğun tek bir doğru yolu olmadığını ve her hayatın kendine özgü güzellikleri olduğunu anlar (Çıkarım: doğruyu bulmak için en doğru seçeneği yanlışlar yaparak seçiyor keşke her seçeneğimizin geleceğini görerek seçim yapsaydık böyle bir olasılık malesef imkansız). Çoklu evrenler teorisini de işleyerek, her bir seçimimizin farklı bir evrende farklı sonuçlar doğurabileceği fikrini sunar. Bu, satranç oyunundaki varyasyonlar gibi, hayatın da sonsuz olasılıklarla dolu olduğunu gösterir. Her hamle, her seçim, yeni bir yol açar ve bu yolların her biri, kendi içinde benzersiz ve değerlidir. “Gece Yarısı Kütüphanesi”, umut ve cesaret aşılayan, yaşamın zorluklarını ve güzelliklerini derinlemesine ele alan bir eser. Matt Haig'in ustalıklı kalemi, okuyana unutulmaz bir okuma deneyimi sunuyor. Bu kitap, hayatın anlamını arayanlar ve pişmanlıklarını aşmak isteyenler için güzel bir rehber olabilir.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,5bin okunma