Yalın Alpay’ın “Öteki ve Ben” kitabını okuduğumda, kendi kimliğimle ve çevremdeki insanlarla olan ilişkilerim üzerine daha derin bir düşünme sürecine girdim. Kitap, bireyin kendini tanıma ve “öteki” ile olan ilişkisi üzerine inşa edilmiş felsefi bir yolculuk sunuyor. Bu, bana hep kaçındığım soruları yeniden hatırlattı: Ben kimim? Öteki kim? Ben ve öteki arasındaki sınırlar nasıl çiziliyor?
Alpay, modern insanın sürekli olarak kendini ötekilerle tanımladığını ve bu süreçte benliğini inşa ettiğini savunuyor. Okurken, bu düşünceyle kendi hayatıma baktım. Gerçekten de, insanın kim olduğu sorusu, başkalarının onu nasıl gördüğünden bağımsız düşünülemiyor. Alpay’ın bu noktada sunduğu bakış açısı, kendimi sorgulamama neden oldu. Örneğin, başkalarının beni nasıl tanımladığı ile benim kendimi nasıl gördüğüm arasındaki fark, düşündüğümden çok daha büyük olabilir miydi?
Kitapta beni en çok etkileyen şey, “öteki” kavramının ne kadar çok boyutlu olmasıydı. Alpay sadece bireysel anlamda “öteki”yi ele almakla kalmıyor, toplumsal ve kültürel ötekileştirmeye de değiniyor. Kitabın bu bölümleri, beni kendi hayatımda ve çevremde gördüğüm toplumsal ayrımları yeniden değerlendirmeye itti. Kendimizi bir gruba ait hissettiğimizde, diğer grupları bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ötekileştirdiğimizi fark ettim. Bu, aslında hepimizin içinde yer aldığı bir döngü; “ben”i inşa ederken “öteki”yi yaratıyoruz.
Yalın Alpay’ın dili sade ama derinlikli. Felsefi kavramları herkesin anlayabileceği bir şekilde sunuyor, ama bu basitlik yüzeysel bir anlatıma dönüşmüyor. Aksine, sayfalar ilerledikçe kendimi kitaba daha fazla kaptırdım ve her bölümde yeni bir düşünce katmanını keşfetmiş gibi hissettim. Okuduğum her cümlede, aslında kendi içsel yolculuğumun bir yansımasını buldum. Kendi kimliğimin sınırlarını ne kadar bilinçli bir şekilde çizdiğimi ya da başkalarının bana dayattığı öteki olma halini ne kadar kabul ettiğimi düşündüm.
Kitap bana göre sadece bir felsefi metin değil, aynı zamanda bir tür kendini anlama rehberi gibi. “Ben”i anlamaya çalışırken “öteki” ile olan ilişkilerimizi daha derinlemesine düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Son sayfayı çevirdiğimde, aslında bu sorgulamanın hiç bitmeyecek bir süreç olduğunu fark ettim. Kitabı okurken hissettiğim en büyük şeylerden biri, kendi kimliğimle olan ilişkimin hiç de sabit olmadığıydı; sürekli değişiyor, gelişiyor ve belki de “öteki”nin etkisiyle yeniden şekilleniyordu.