Puan vermedi·584 syf.····Okunma: 11 Ekim 2024 21:05 Sevgili followerlarım hepinize selam ederim.
Uzun zamandır yoktum.Mesaj üstüne mesaj aldım siz değerli followerlarımdan.Vay efendim neredesin,niye gelmiyorsun,kitaplar öksüz kaldı,incelemeler yetim kaldı falan gibisinden bir sürü teşvik edici mesajın ardından king is back Alhamdulillah.
Bu sene uzun zamandır aklımda olup da bir türlü başlayamadığım bazı işlere nihayet başlayabildiğim için kitap okumaya çok az vaktim oluyor.O yüzden bu kitabı bitirmek biraz zaman aldı.
Kitap dönemine göre oldukça cesur yazılmış.Bir değişimin ilk kıvılcımlarından olması da ayrıca değerli bence.Yazarın çoğu yerde okuyucuyla muhabbet etmesi tempoyu düşürüyor tabi ama bu kalemi kuvvetli değil anlamına gelmiyor.Potansiyeli varmış da kullanmamış gibi.Kitapta köle diye tabir edilen halk aşırı dindar ve uysal olarak tasvir edilmiş.Kimsede en ufak bir isyan etme belirtisi yok.En fazla vay efendim yorulduk bittik gibisinden homurdanmalar görüyoruz.Halbuki yer yer öyle dehşet verici işkencelere maruz kalıyorlar ki okuması bile zor geldi bana.Ama onlar sessiz sedasız katlanmışlar hep.Kaçmaya çalışanlar da var elbet ama bunlar bir elin barnağını geçmiyor.Kimse çıkıp da yahu bu insanlık dışı bir şey,bizi nasıl alıp satarlar,mal mıyız biz,eşya mıyız demiyor.Varsa yoksa efendim bize iyi davransın yeter.Köle olmayı zaten kabullenmişler.Tek dertleri efendileri kötü olmasın yeter.Bu konuda felsefik alt mesajı da zayıf.İnsanları köleleştirmeyin demek yerine kolelerinize iyi davranın der gibi bir hâli var.Bir de neredeyse tanrilasan(summe haşa) bir Tom Amca var. Kendisi üzerinden sağlam bir din propagandası yapılıyor.Bu da uzun sayfalar boyunca bizi asıl okumak istediğimiz şeylerden uzaklaştırıyor.Kitap kötü bir kitap değil.Beklentimin altında kaldığı için biraz hayal kırıklığı yarattı bende.Dönemin amerikasi hakkında da az çok bilgi sahibi olmak açısından fena değil.
Bununla beraber Bülbülü Öldürmek,En mavi Göz gibi kitaplara da göz atabilirsiniz.Franz Fanondan Yeryüzünün Lanetlileri de tavsiyemdir.Steve Biko'nun hayatını anlatan Cry Freedom da medeni dünyanın Avrupalı efendileri tarafından köleleştirilen siyahi kardeşlerimiz ile ilgili güzel kitaplardan.
Esen kalın.Başka bir incelemede görüşmek dileğiyle.