En Hakiki Mürşit
2024 4. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 15:35
Kitabı açtığınız gibi bitiriyorsunuz. Olaylar güzel ve alındığı kaynakların da yazılması çok hoş. Aralarda resimler olması tarihte yolculuk yaptırıyor. Birçok sözün aslında hikayesini bilmiyormuşum kitap sayesinde öğrenmiş oldum. Bitirdiğim gibi 2. ve 3. serisini de sipariş ettim. Kitaptan bire bir alıntıladığım bir kısım; 1924, 22 Eylül günü, Öğretmenler Birliği, Atatürk şerefine bir çay ziyafeti verdi. Samsun İstiklal Ticaret Mektebi'nde yapılan çay ziyafetinde öğretmenlere bir konuşma yapan Atatürk, "en hakiki mürşit", ilgili o ünlü cümlesini ilk kez burada kullandı. Konuşmasında şöyle dedi: "Muhterem Hanım... Muhterem Beyefendiler! Bu çay ziyafetini düzenleyenlere özellikle teşekkür ederim... Bu vesile ile ben de Samsun'un çok aydın bir çevresinde bulunmuş oldum. Bu, beni çok mutlu etti. Efendiler! Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit(en doğru yol gösterici)ilimdir, fendir! İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır. Büyük bir mutlulukla anlıyorum ki; sizler, bu gerçekleri kavramış kişilersiniz. Bu, mutluluğumu daha da artırıyor... Şöyle ki, sizler, öğretim ve eğitim altında bulunan yeni nesli de bu gerçeğin ışıklarıyla doğmasına sahip olacak şekilde yetiştireceğinize söz veriyorsunuz. Bu, hepimiz için çok övünülecek bir noktadır. Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir millet halinde yaşatır; ya da bir milleti esirlik ve yoksulluğa düşürür. Efendiler! Yeryüzünde üç yüz milyonu içine alan Müslüman vardır. Bunlar ana, baba, hoca eğitimiyle eğitim ve ahlak almaktadırlar. Fakat ne yazık, olayın gerçeği şudur ki, bütün bu milyonlarca insan grupları şunun ve bunun esaret zincirleri altındadır. Aldıkları manevi eğitim ve ahlak onlara bu esirlikten kurtulabilecek insanlık becerisini vermemiştir, veremiyor. Çünkü eğitim amaçları milli değildir..." Atatürk'ün Söylev ve demeçleri, Cilt2, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1989, s. 202-207.
Alıntı
Büyük Atatürk'ten Küçük Öyküler 1Süleyman Bulut · Can Çocuk Yayınları · 20151,892 okunma