2024 56. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 15:47
George Orwell’in Bir İdam kitabı bir deneme kitabıdır. Ben can yayınlarından okudum ve ithaki yayınlarından çıkan Neden Yazıyorum kitabıyla içerik olarak hemen hemen aynı. Hatta Bir İdam hikayesini okurken dedim ki ben bunu bir yerde okudum. George Orwell’in everest yayınlarından çıkan Denemeler kitabı var o kitabın içinde de Bir İdam hikayesi geçiyor. İçindekiler şu şekilde: Yazma Sebebim, Sanat ve Propagandanın Sınırları, Bir İdam, Aslan ile Tek Boynuzlu At: Sosyalizm ve İngiliz Dehası. Yazma Sebebim’de kendi yazma serüvenini anlatır. Kendisi ilk şiirini beş yaşında yazmıştır. 11 ve 13 yaşında yazdığı vatanseverlik şiirleri yerel gazetede yayımlanmış. On dördünde bir oyun yazmış ve bir derginin hazırlanmasına yardım ediyormuş. İlk romanı yıllarca üzerine düşündüğü Burma Günleri’ni 30 yaşında yazmış. (Kendinizi kıyaslamayın) Sanat ve Propagandanın Sınırları’nda dönemden dolayı eserlere siyasetin karışmamasının yapmacık olduğundan bahsetmiş. Bir İdam hikayesi gerçekten etkileyici. İdam edilecek bir adamı idam edenler tarafından görüyoruz. İdam edecek adam bir anda idam edilenin de kanlı canlı bir insan olduğunu, aslında yaşayacak uzun ömrü olduğunu kavraması ama ardından hiç bir adamın hayatını almamış gibi hayatlarına devam edip cesedin yanında gülüp eğlenmesine tanık oluyoruz. Aslan ile Tek Boynuzlu At: Sosyalizm ve İngiliz Dehası denemesinde ise faşizim-sosyalizm ayrımı, Almanya-İngiltere farkları, 2. Dünya savaşı gidişatı yorumları anlatılmıştır. Genel olarak siyasi bir denemedir. Kitabın çoğunluğu son denemeden oluşuyor. Mutlaka okuyun diyebileceğim bir kitap değil.
Bir İdamGeorge Orwell · Can Yayınları · 20211,769 okunma