·216 syf.····Okunma: 18 Ekim 2024 10:11 Willa Cather (1873-1947), Amerikan gerçekçiliği akımıyla orta-batı bölgelerinin çayır hayatını anlatan ve Pulitzer ödülü kazanmış yazar. Daha çok ‘çayır üçlemesi’ olarak adlandırılan kitapları ile öne çıkmış.
Çayır üçlemesinin ilk kitabı olan Ey Öncüler!, İsveç’ten Amerika’ya göçmüş bir ailenin yeni ülkede tutunma hikayesini anlatıyor. Baba John Bergson ölüm döşeğindedir. Çiftliklerinin bulunduğu bölgenin zor şartları nedeniyle birçok komşusu topraklarını satıp şehir merkezine taşınırken, baba John topraklarının satılmaması, çiftliğin terk edilmemesi konusunda en becerikli ve akıllı gördüğü kız evladı Alexandra’ya güvenmektedir. Diğer kardeşler Lou ve Oscar ile henüz küçük bir çocuk olan Emil’e de bu konuda ablalarına yardımcı olmalarını isteyerek hayata gözlerini yumar. Sonrasında Alexandra’nın becerisi sayesinde refaha kavuşulur ama karşılığı yitip gitmeye başlayan gençlik ve kalan yalnızlıktır.
Willa Cather’in daha önce Yedi Yayınları’ndan ‘Ölüm Başpiskopos İçin Geliyor’ kitabını okumuştum ve çok beğenmiştim. Bu kitap ona göre biraz daha sönük kalıyor. Ek olarak bazı yazım hataları ve devrik cümleler de okuma şevkimi kırdı diyebilirim.