Herkese Merhaba
Bugün sizlere Tekin Toklucu kaleminden Dünyanın Sporu Futbol kitabının yorumu ile geldim
Ekim ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 173 sayfalık bir kitap.
"Uzun yıllar futbol sahalarında ter döktüm, Mesudiye Spor Kulübü'nün kurucu başkanı olarak nice zorluklar ve zaferler yaşadım. Bu süreçte kazandığım deneyimleri, öğrendiklerimi ve gözlemlerimi önce TV programları ve köşe yazılarımla, şimdi ise bu kitapla sizlere aktarıyorum."
︎İçeriğinde; Türkiye'de ki ilk Futbol Kulübü, TFF'nin kuruluşu, UEFA Üyeliği, 4 Büyük Spor Kulübü, Mesudiye Spor Kulübü, Muhammed Ali Clay, Maradona, Messi,Fatih Terim, Alex De Souza, 4 Nisan ve 3 Temmuz olayları, Futbolda şike, Filenin Sultanları gibi daha birçok konu başlığı ele alınıyor.
︎Tekin Tokluca Anadolu'dan şehre gelmiş, her gördüğüne şaşkınlık ve hevesle bakan evine gazete dahi girmeyen, sokakta başkasının elindeki gazeteyi ürkek gözlerle okuyup anlamaya çalışan gençlerden sadece biriydi.
"Evine gazete girmeyen insanlar, ancak pazar günleri maç saatinde, radyo başında maçları canlı dinleme şansına sahipti."
70'li yıllarda mahalle kültüründe, semt takımları olan, her gencin en büyük tutkusu futboldu. İdolleri olan oyuncuların saç kesimlerini taklit edilirdi. Tekin Tokluca solak olduğu için, özellikle solak oyuncuları kendine idol görürdü. 1977 yılında, Tokluca'nın okulun bahçesinde oynadığı oyundan etkilen Zeytinburnu spor oyuncusu Kemal, kulübe katılma teklif etmişti. Onun için beklenmedik bir teklifti.
"Hayatın akışında, dün yoktur, bugün vardır diyebileceğimiz bir spor dalıdır, futbol."
︎Tekin Tokluca son olarak;" Yaşamım boyunca yaptıklarım, yapamadıklarım, heveslerim, içimde ukde kalanlar, sahanın içinden gelen, kenar yönetimini bilen, camiaya hizmet etmiş, onların beklentilerini bilen, sporcunun ruh halini okuyan ve psikolojisini yaşamış, tribün heyecanını tatmış ve o adrenali teneffüs etmiş, taraftar, yönetici, hatta kulüp başkanı olarak, yerli yabancı spor insanının mesleğine olan bağlılığı ve disiplinini tahlil edebilen spor insanı olarak; "Türk futbolunu yüceltmek için futbolu bilmek yetmez, futbol oyununu sevmek lazım" sözlerini biz okurlara iletiyor."
Ülkemizde ilk futbol oyunu nerede ve ne zaman oynanmıştır?
Türkiye'nin ilk kadın hakemi kimdir?
Resimlerle desteklenmiş, futbol üzerine oldukça geniş anlatıma sahip, her ne kadar biz kadınların ilgi alanına girmese de erkeklerin büyük bir iştahla okuması muhtemel bir kitap. Bizler için de geniş bir genel kültür. Samimi, sade, anlaşılır dile sahip.
Yazarımızın kalemine sağlık
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ