2024 27. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2024 11:54
10 yıl süren Troya Savaşı'nın 7. yılından bir kesit... Eser, Yunanlılar ve Troyalıların savaşını konu edinmekte, bu savaşta ise Troilus ve Cressida'nin aşkından bahsetmektedir. Troilus, Troya prensidir. Cressida ise Yunanlılar tarafından esir alınmış Troyalı Calchas'ın kızıdır. Troilus, Cressida tarafından ihanete uğrar. İçini derin bir acı ve öfke kaplar. Helen'in, Menelaus ile evliyken Troya'lı Paris'e kaçtığı gibi. Burada Menelaus ve Cressida karşımıza ihanet olarak karşımıza çıkmaktadır. Helen'in Menelaus'u aldatmasıyla da bu savaş başlamıştır. Ve Achilleus'un savaşmayı reddetmesinden Hector'un ölümüne kadar yaşanan olaylar eserde kaleme alınmıştır. Shakespeare tiyatrosu olduğu için yine okuması keyifli bir eserdi. Kahramanların birbiriyle olan diyalogları çok güzeldi. Ancak ne yazık ki eserin sonu beni pek tatmin etmedi. Daha çarpıcı bir son beklerdim. Merak edenlere keyifli okumalar Arka Kapak Alıntısı: William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Troilus ve Cressida'da Troya Savaşı'nın yedinci yılından bir kesit sunar. Shakespeare'de sıkça karşılaştığımız savaş ve aşk temalarının birlikte işlendiği bu oyun, hemya hem de komedyaya özgü nitelikler taşıdığından bir traji-komedya olarak değerlendirilmektedir. İlk kez 1609 yılında basılan bu eserin 1603 yılı civarında yazıldığı tahmin edilmektedir. "Aklım karıştı, bulandı bir çeşme gibi, Dibini kendim bile göremiyorum."
Troilus ve CressidaWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014723 okunma