Sümerler her daim ilgimi çekmiştir. Bilinen tarihin en eski medeniyeti olarak bıraktıkları eserler(tabletler) beni hayran bırakıyor. Yazıyı bulmaları, tarımda çok iyi olmaları, gökyüzünü incelemeleri ve günümüzde kullandığımız takvime yakın hesaplamalar yapmaları, Güneş saatini icat etmeleri, matematiğe katkıda bulunup 6 lı sayı sistemi geliştirmeleri, şehirleşme konusunda ileri olmaları, sosyal ve ticari hayatı düzenleyen kurallar getirmeleri ve 5000-6000 sene yaşamış olmalarına rağmen edebi eserler bırakmaları ile insanlığa katkıları büyük.
Tam da bu noktada bu eser de bir edebi kalıt, Sümerler'den kalan. Kitapta dört ayrı destan var. Destanlar, düz yazı olmayıp manzume şeklinde kil tabletlere yazılmış. Bu yüzden bazı yerleri silik, kopuk, kırık olduğu için küçük boşluklar mevcut ama konu bütünlüğü bozulmuş değil. Aslında müzik eşliğinde söylenmek için yazılmışlar. Bu yüzden tıpkı şarkılardaki gibi tekrarlar veya nakaratlar var. Destanları okumak sıkabilir bu nedenle. Ama içinde geçen ve kültürlerine dair bilgi veren kısımları ilgi çekiyor. Bazılarına da ben alıntılarda yer verdim. İyi okumalar.