Narsizm ve çevresindeki kavramlar halk arasında genelde doğru anlamlarıyla kullanılmıyor. O yüzden bu kitap narsizm ile ilgili kavram yanılgılarından başlayıp sonrasında (1) sağlıklı narsizm; (2) kurtarılabilirden patolojiğe doğru kırgın, küskün, kindar örtük narsizm ve (3) büyüklenmeci narsizm ayrımlarını güzel veriyor. Narsistik savunmalara sığınma, narsistik stilleri benimseme ve daha patolojik olarak, kişilik bozukluğu düzeyindeki narsizmi ele alıyor. Belirtileri yanında, ailevi ve toplumsal nedenlerine de güzel değiniyor. Sinema ve edebiyattan örnekler vermesi ve bilimsel bir dil yerine edebi bir anlatıma sahip oluşu ile -okurun yaşayacağı yüzleşmelerin sertliği bir kenara bırakılırsa- okuması zevkli, akıcı bir kitap.
Muhtemelen herkes önce eski veya güncel partnerindeki patolojiyi incelemek ve başına gelenleri anlamladırmak amacıyla okuyacaktır. Sonra belki ebeveynini incelemek için okuyacaktır. Ama sıra kendine geldiğinde taşlar yerine gerçekten oturmaya başlayacak: Narsisti ötekinde avlamaya çalışmaktan vazgeçip kendi içindeki narsisti iyileştirirsen dışarıdaki narsist seni istismar edemez.
Şule Öncü'nün çok videosu var ama tek bir video önermem gerekse şunu seçerdim: youtu.be/qrLFlFAK1Lo?si=...
Hem kitap, hem videolar narsist avına çıkıp insan elemekten, narsisti şeytanlaştırıp ötekileştirmekten daha derinlikli bir kavrama sağlıyor. O tarz psikolog videoları da var zira.