Türkiye'nin Uyanışı: 1908 Devrimi
2024 115. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 11:38
Tarih sevenleri buraya alayım . Osmanlı ve İslam tarihi okumalarını ayrı bir severim ki yakın tarihimizi okuyup , bilinmeyenleri keşfetmek ayrı bir güzel . Türkiye'nin yakın tarihi , mücadelesi, entrikaları, suikastları en önemlisi de 1900 dönemlerde Avrupa Devletleri'nin bizi " Hasta Adam " gözüyle görüyor olmasını ve buna rağmen bizim hem içte hemde dış gücümüz ile verdiğimiz mücadeleyi bir kez daha bu eser ile gün yüzüne çıkıyor . Bu eseri daha da farklı kılan bu eserin yazarının İngiliz kökenli olması ki okurken farklı tereddütler yaşamama sebep oldu. Ama çok kıymetli bir tarih hocam ; " Bizim tarihimizi aslında bizden olmayanlar daha gerçekti ve çarpıcı kaleme almışlardır." demişti . Bu söz üzerine örnek gösterilecek olsa #edwardfrederickknight eserlerini söyleyebilirim. Gelelim asıl olaya ki 1900 dönemleri padişahın iç ve dış güçler yüzünden hakimiyeti kısıtlanmış , bir takım cemiyetlerin kurulup halkın , bürokratların yargılandığı yada halkın uğradığı zulümler, Avrupa'dan mecburi göçleri ve daha nicesini yazar gözlemleyerek birebir yaşayarak anlatmış . Çeviri bir yazı ama samimi ve olduğu gibi anlatmış olması taraf tutmayan yanını taktir ettim . Gelenek ve görenekleri Türklerin tutumlarını, örnek teşkil edecek aile yapısını , yardımlaşma ve dayanışma konularını ele almış ve övgüyle bahsetmiş. Tabi en önemli dönemin padişahı konusu , haps olunan gizli güçler , o dönem oluşan cemiyetler ve cemiyetlerin amaçları hatta Jön Türkler 'i bile konu alıp gördüklerini ve öğrendiklerini bu eserde toplamış. Bir devrimin başlangıcını , ihtilal , Bulgaristan 'daki ayaklanma , Saray ve Yunanlılar , İttihat ve Terakki cemiyeti ve uyanış döneminden sonraki yenilik ve yeniden ayağa kalkış dönemi ve şimdiki Türkiye Cumhuriyeti 'nin temellerini bir kez de bu eser ile okuyup , öğrenin , bilin isterim . "Ne mutlu Türküm diyene" diyerek keyifli okumalar dilerim.
Türk Tarihi/Tarihi Roman
Türkiye’nin Uyanışı: 1908 DevrimiEdward Frederick Knight · Kanon Kitap · 20249 okunma