Gönderi

254 syf.
·
Puan vermedi
Varoluş felsefesinin babası olarak bilinen Soren... Yazarla bu sene tanıştım, zekasini, kalemini, bütünlüğünü , çok sevdim. Ama bu kitabı tamamıyla dini içerik taşıyan, mitlerden/hikayelerden oluşan, sorgulamayacaksin diyen, Hristiyanlık dinini yücelten, (tabii ki diğer tek tanrılı dinlere ve öğretilerine yakınlıgi da gözlenen) bir kitap olmuş. İyi bir incelemeye almadan ve daha önce okuduğum iki kitabı kendime referans alarak aldığım bu kitap haliyle yarım kaldi. Din felsefesi bile degil, bilinen tüm dinlerin - ortalama - aynı hikayesi olmuş. Hayal kırıklığı diyebilirim miyim? Benim için öyle...
Tanrı'ya İhtiyaç Duymak
Tanrı'ya İhtiyaç DuymakSoren Kierkegaard · Fabula Yayınları · 2016237 okunma
·
299 görüntüleme
Gülhan Akın okurunun profil resmi
16.04.2020 14.04.2016 tarihinde " Hayal kırıklığı diyebilirim miyim? Benim için öyle..." yazmışım Soren'in bu kitabının incelemesine (hadsizliğime hele!) Tanrıya ihtiyaç duymak ismiyle basılmış bu kitap, Soren'in çeşitli yazılarından edinilmiş derlemeler olsa da çoğunluğunu oluşturan kısımına Sevgi İşleri adındaki kitabında tekrar ve daha detaylı olarak rastlayacağız. 2019 Haziran aynında Tanrıya İhtiyaç Duymak kitabını tekrar okumuş (o zamana kadar başka kitaplarını da okumuş olmakla beraber) kitap ile ilgili fikirlerim değişmiş - ah ne hoş, demişim- , 2020 Nisan'da yayınlanan Sevgi İşleri'ni okurken ise içimde çiçeklenme, içimde ümit, sevinç ve tebessüm oluştu/yor.. İnsan nasıl, ne çok, ne acaip değişiyor, ve insan anlamadığı her şeyi -anlamadığını da inkar ederek- saçma diye nitelendiriyor; kendi anlamadığı her şeyi anlamsız buluyor. İnsan, aklının, zekasının, idrakinin yeterliliğinden nasıl da emin !
Gülhan Akın okurunun profil resmi
( insan nasil değişir) 13.06.2019 . Daha önce başlayıp yarım bıraktiklarimdan.. Bilen bilir, bagzi zamanlar ayni duzlemde olamazsin okudugunla, algin ona musait degildir, frekansin uymaz vs. Boyle zamanlarda birakmak en iyisi, uygun zamani beklemek gerekli. Uygun zaman ne zaman peki ? Bunu nasil bilecegiz ? Bunu nasil bilebildigimizi ben de tam olarak acimlayamam ama biliyoruz :) bende daha cok kitabin seslenisi ile oluyor. Oylece durdugu raftan sesleniyor, evet seslenis.. . . Kierkeaard'i anlamak ayri bir konu. Kendisi inanc sahibi koyu bir hristiyan. ( boyle tanimlamakla hata ediyor olabilirim) Varolus felsefesi birazda bunun uzerine kurulu. Doneminin hristiyanlik anlayisini, vaazcileri, din temsilcilerini agir bir sekilde elestiren Kierkegaard gunumuzdeki din kisvesi adi altinda yasadigimiz absurtlugu bir kez daha vurgulayarak inanc meselesini dini kurumlarin ve anlaticilarin tutsakligindan cekip aliyor. Rahatlatici bir etkisi oldugunu soyleyebilirim. Biraz Soren'le takilmaya devam edecegim zira oldukca ayni duzlemdeyken bu firsati degerlendirmemek olmaz. Oyle iste. Sesleri dinleyin, seslenen kitaplarinizi okuyun :).
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.