168 syf.
8/10 puan verdi
Beyin cerrahisi alanında uluslararası başarılara imza atmış Prof.Türker Kılıç, “Nasıl Daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız?” sorusunu nörobilimle yanıtlıyor. Yeni bilim metodolojisini tanıtıyor ve bize hem kendimizi hem çevremizi dönüştüreceğimiz yeni bir perspektif öneriyor. Bilimde kullanılan tümevarım yönteminde daha önce bütünü anlamak için parçayı anlamak gerekiyordu yani parça odak alınıyordu. Ancak gelişen bilim metodolojisi olan Bağlantısallık Matematiği ile artık parçalar değil parçaların birbiri ile kurduğu bağlar, birbirleri ile etkileşimi önemli oldu. Hatta Bağlantısallık matematiği, olasılık hesapları ile gelişip Enformasyon Matemetiğini şekillendirdi. Bunda beynimizin bilgisayar gibi çalışmadığının anlaşılması ve yeni bir matematiksel kavrayışa doğan ihtiyaç etkili oldu. Bu matematiksel yöntem de Nörobilimdeki gelişmelere etkisiyle birlikte Yapay Zeka nın gelişimine hız kazandırdı. Türker Bey bilimsel yöntemdeki bu gelişim sürecini, Bağlantısallık bilimi ve Yaşamdaşlık Kültürünü anlatıyor. Beyin, Zihin, Bilinç, Canlılık, Zeka, Yaratıcılık, Anlamlandırma, Merak gibi kavramları açıklıyor. Fiziksel karşılaşmaların anlamlı zihinsel etkileşimler de doğurduğunda tarihi değiştirecek keşifler yarattığının örnekleriyle, Bağlantısallığın önemi ve Ortak Zihin Ağı kavramı üzerinde duruyor. Yaşam nedir? sorusuna cevap arıyor. Bunu da öncelikle insanın kendini yaşamın merkezinde görme illüzyonunun üzerinde durarak yapıyor. Bir yapay/doğal zeka ayrımı yok mu? İnsan zekasına doğallık atfetmek yine insan yanılgısı mı? Zeka insana mahsus mu? Hayvan zekasını içgüdüye indirgemek yine insanın kendini yüceltmesi mi? Orman mı yaprak için var, yoksa yaprak mı orman için var? Sağlıksız bir ormandaki sağlıksız bir ağaçta sağlıklı bir yaprak olmak ne kadar mümkün? Yeni Yaşamdaşlık Kültürü nasıl bir hukuk, ekonomi, eğitim ve ahlak anlayışı getirecek? Yaşamın insan merkezli olduğu hukuk mu, yoksa insanın yaşamı esas aldığı hukuk mu? Yeni dünyanın sorusu ‘Kendin için ne yaptın?’ mı, yoksa ‘Yaşam için ne yaptın?’ mı olacak? Açıkçası Türker Bey zihnimdeki ideal dünya modelini anlatıyor ancak yolumuz epey uzun görünüyor. Yazar ele aldığı konuları okuyucunun anlayacağı dille ve dikkat çekici örneklerle sunmuş. Konuya ilgisi olanların okumasını tavsiye ederim. Yazarın son mesajıyla bitireyim: “Yaşamdaşlık kültürü bizi Nazım’ın dediği gibi, yaşamayı ciddiye almaya çağırıyor. Sonsuz bir merakla, yaratıcılıkla, anlamlandırmayla çoğaltabileceğimiz bir yaşam var önümüzde. Ya yeni bilimin yolundan giderek yaşamı çoğaltıp zenginleştireceğiz ya da gezegenimizin kaynaklarını yok edeceğiz. Yine Nazım Hikmet’in deyişiyle, ‘Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz ya da dünyamıza inecek ölüm’”
Türker Kılıç
Türker Kılıç
Doğan Kitap Etkinlik Hesabı
Doğan Kitap Etkinlik Hesabı
Oktay Volkan Alkaya
Oktay Volkan Alkaya
Nasıl Daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız?
Nasıl Daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız?Türker Kılıç · Doğan Kitap · 202431 okunma
140 görüntüleme