Puan vermedi·416 syf.····Okunma: 22 Haziran 2023 14:07 Herkese merhaba. Bugün @altinkitaplar dan çıkan ve @nihllck.kitap önderliğinde büyük bir grup ile birlikte okuduğumuz ödüllü bir kitap olan "Bir Kimya Meselesi'nin yorumu ile karşınızdayım.
Hikayemiz, kadınların iş hayatında fazla olmadığı, görevlerinin sadece ev kadını olmak ve çocuk doğurmak olarak görüldüğü 1960'lı yıllarda geçiyor. Elizabeth Zott bir kimyager. Toplumun tüm baskısına ve okuldaki hocalarının tacizlerine rağmen araştırmasını yapmak üzere Hastings firmasında işe başlar. Tek istediği bilim yapmaktır. Ancak o dönemlerde kadınlar aşağı görülür ve bir kadının bilim insanı olmasını kabul etmezler. Zorluklara rağmen Elizabeth işini büyük bir şevkle yapar. Bir gün Hastings şirketinin en önemli ismi ve ünlü bilim insanı Calvin Evans ile tanışır. Tartışma ile başlayan ilişkileri aşka dönüşür. Calvin, Elizabeth'i yaptığı bütün işlerde sonuna kadar destekler ve genç kadın bunu asla istemesede herkese karşı onu korur. Calvin, Elizabeth ile evlenmek ister ancak Elizabeth evlilik kurumuna karşıdır. Birlikte yaşamaları da genç kadına çevrelerinde kötü gözle bakılmasına neden olur.
Herşey mükemmel giderken başlarına bir felaket gelir. Elizabeth tek başına kalmıştır ve işinden kovulur. Çocuğunun okul arkadaşı nedeniyle bir yapımcının dikkatini çeker ve Elizabeth televizyonda yemek programı sunmaya başlar. Ancak onun yemek programı normal bir program değildir. Yemek ile kimyayı bir araya getiren, söylediği sözlerle de ekran başındaki binlerce kadına ilham olan biri haline gelir.
"Bir Kimya Meselesi" bir kadının isterse neler başaracağının, kadınların her alanda var olabileceğinin mizahi ama aynı zamanda da hüzünlü hikayesi. Geçmişten günümüze belli kalıplara sokulmaya çalışılan kadınlar için bir başkaldırı niteliğinde. Elizabeth'e bayıldım, hiç haketmediği olaylar yaşamasına, istemediği şeylerin başına gelmesine rağmen ayakta kalarak ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.