·352 syf.····Okunma: 28 Ekim 2024 21:20 Lawrence'ın Arap isyanındaki yaşadıklarını anlattığı günlüğü okuduktan sonra kitabı alacaklar için genel düşüncelerim.
Öncelikle bu bir günlük. Yani neredeyse gün gün yaşadığı olayları anlatmış. Bugün şuraya gittik, burada konakladık, vuruştuk vs. Bu olaylar akademik çalışmalar için muhakkak çok faydalıdır. Ama genel okuyucuyu çok sıkıyor. Bir süre sonra bitse de kurtulsak demeye başlıyorsunuz.
İkinci olarak kitapta siyasi çözümlemeler, politika yok. Eminim okuyucunun esas öğrenmek istediği şeyler bunlar. Araplar neden isyan etti? Osmanlının hangi politikaları bu sonuçlara yol açtı? İngilizlerle Araplar arasında gizli kapaklı nasıl görüşmeler oldu? Maalsef bu hususlar kitapta yok. Bu nedenle kitap bitince hayal kırıklığınığına uğrayabilirsiniz.
Üçüncüsü Lawrence hakkında ülkemizde o kadar çok hurafe, abartma var ki kitabı okuyunca Lawrence'ın öyle çokta abartıldığı gibi bir karakter olmadığını, Arapları kandırmadığını anlıyorsunuz. Kitabın benim için en çok faydalı olan yeri bu oldu. Adam dinini saklamamış. Bazı yerlerde yazdığı anlatıldığı gibi yıllarca mollalık eğitimi almamış. Lawrence efsanesinin içinin ne kadar boş olduğunu anlamış oldum.bLawrence olmasaydı da aynı şeyler yaşanırdı.
Son olarak Araplar bize ihanet etti meselesi diye bir şey yok. Bu insanlar zaten kendilerini ayrı bir millet olarak görüyorlardı. Bizi en başından beri işgalciydik. Objektif bakınca Osmanlı'nında bir çok hatası vardı. Politika siyaset işlerinde biz Türkler iyi değiliz. Kendi Anadolu coğrafyasını kalkındıramamış bir Osmanlı tabii olarak Arabistan coğrafyasını kalkındıramaz. Araplar millet olarak egemen olma haklarını kullandılar. Ben buna saygı duyuyorum. O yüzden Araplar ihanet etti lafı tamamen safsata dır. Bugün Filistinde yaşanan acılar bu egemenlik hakkının diyetidir. Her şeyin bir bedeli var. Araplar egemenliklerinin bedelini ödeyecekler. Bu bedel maalesef parayla değil kan ve acıyla ödenir. Biz millet olarak egemenliğimiz için çok diyet ödedik. Bu nedenle ne Araplar bize ihanet etti diye hayıflanacağız, ne de Arapların yerine biz savaşalım biz ümmetiz gibi romantikliklere gireceğiz. Sağlıcakla kalın.