Mai ve Siyah, Servet-i Fünun edebiyatının temsilcilerinden Halid Ziya Uşaklıgil’in Servet-i Fünun dergisinde tefrika olarak yayımlandıktan sonra, 1897 yılında basılan ilk romanıdır ve modern Batı tarzı romanın ilk örneklerinden biridir.
*Mai* esasen mavi anlamına gelir ve kitapta hayalleri temsil ederken, siyah bildiğimiz siyahtır ve hayal kırıklıklarını simgeler. Kitabın ilk baskısı ağır Osmanlı Türkçesiyle yazıldığından, sonraki dönemlerde sadeleştirilmiş halleri de yayımlanmıştır.
Bu kitaba ilgim, Türk edebiyatının ilk örneklerinden biri olması ve çeşitli kaynaklarda referans eser olarak gösterilmesi sebebiyle oluştu. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) zamanında yayımladığı 100 Temel Eser listesine dahil edilmiş olması da ilgimi artırdı.
Kitap, ana karakter Ahmet Cemil'in lise (idadi) dönemindeki yaşantısıyla başlar. En yakın arkadaşı Hüseyin Nazmi ile büyüyen Ahmet Cemil, Hüseyin Nazmi'nin kız kardeşi İkbal'e âşık olur. Kendini bir dergide şiir yazarı olarak hayal eden Ahmet Cemil, tüm çabasına rağmen istediği başarıya ulaşamaz ve hak ettiği imkânlara kavuşamaz. Daha sonra çalıştığı gazetenin patronunun oğlu Vehbi Efendi'nin, kız kardeşi İkbal ile evlenmesi de romanın ana olaylarından biridir. Bu olaylar, aile dramları, çelişkiler, acılar ve kederlerle doludur.
Kitap, genç ve idealist bir yazar olan Ahmet Cemil'in hayal kırıklıkları ve umutsuzluklarına odaklanır. İyi bir yazar olmayı ve sevdiği kadına ulaşmayı hayal eden Ahmet Cemil, çeşitli engellerle karşılaşır. Yazar, Ahmet Cemil'in iç karamsarlıklarını ve içsel çatışmalarını başarıyla işlerken, aynı zamanda yaşadığı toplumun yaşamına da ışık tutar. *Edebiyat-ı Cedide* kuşağının dünyaya bakış açısını ve kavrayış biçimini yansıtarak dönemin İstanbul’unu resmeder ve okuyucuya güzel bir duygusal şölen sunar.
Uşaklıgil’in lirik ve güçlü anlatımı, karakterlerin psikolojik derinliği ve dönemin sosyal sorunlarını başarıyla yansıtması, eseri Türk edebiyatının klasiklerinden biri hâline getirmiştir.
Kitabın orijinal dilinde yazılmış hâlini okudum, ancak dilin ağırlığı beni zorladı. Yine de sadeleştirilmiş versiyonunu son derece başarılı bulduğumu belirtmek isterim.
Dönem edebiyatına ve eserlerine ilgi duyan, Türk edebiyatında romanın doğuşuna tanıklık etmek isteyen okurlar için oldukça güçlü bir edebiyat eseri, zengin bir metin ve hoş bir “sergüzeşt” olan bu kitabı gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Keyifle okunabilecek, “fevkaladenin fevkinde” bir eser.