2024 28. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2024 22:56
Merhabalar kitap evlerinden aldığım kitaplarımı büyüsü bozulmasın diye aman aman araştırmam bir parça bilgi toplamakla yetinirim, bu kitabı da almayı düşünüyordum ve aynı yolu izlemiştim, sonra çok değerli birinden doğum günü hediyesi olarak geldi benim için bir yudum daha değeri arttı kitabın kapağında 70.Yıl özel baskı yazısını görünce daha da bir değerli oldu kitap. Hamurundan mıdır bilmem çok anlamam kağıttan, yanma derecesini bile bu kitap sayesinde öğrendim, çok yumuşak kadifemsi bir dokusu vardı sayfaların. Başta kitabın konusunu kahraman itfaiyeciler bir apartmanda kalmış bir insanı, kediyi ya da farklı bir canlıyı kurtarma operasyonu üzerine diye tahmin yürüttüm, fakat kitabı elime alıp o kadifemsi sayfaları çevirdikçe her şey göründüğü gibi olmadığını kavradım. Neıl Gaıman ''Öyle bir eser ki, hakkında ne söylesem eksik kalır'' diye yorumda bulunmuş. Gerçekten de kitap hakkında ne yazsam az kalır. Fahrenheit 451 açıkça bir ''dönem romanı'' olsa da bu kısa, ince ve oldukça taraflı romanın farklı farklı dönemlerde ikamet etmek gibi ironik bir yeteneği var. Şöyle gözlerini kapatıp bir düşün kaç yıl sonrasını öngörebilirsin beş, on beş Ray Bradbury bu kitabı 1953 yılında yayınlamış günümüzü öngörmüş umarım ilerimizi öngörememiştir. bir uyarı niteliğinde olan bu kitap, sahip olduğumuz şeylerin değerli olduğunu ve değer verdiğimiz şeylerin bazen kıymetini bilmediğimizi hatırlatıyor. 74. sayfada şöyle diyor 71 sene önce yazılan kitapta; İnsanlara en popüler şarkıların sözlerini, eyalet başkentlerinin isimlerini veya Lova'da geçen sene ne kadar mısır yetiştiğini hatırlayarak para kazanacakları yarışmalar vereceksin, kendilerini zeki hissedecekler o zaman düşündükleri hissine kapılırlar hareket etmedikleri halde hareket ediyormuş gibi hissederler ve mutlu olurlar. 76. sayfada ise Eskiden sundurmalar olurmuş ve insanlar geceleri bazen oralarda otururlarmış konuşmak istediklerinde konuşurlarmış sandalyelerinde sallanırlarmış, bazen öylece oturup bir şeyleri düşünürlermiş düşünüp üzerine tartışırlarmış. Amcamın dediğine göre mimarlar sundurmaları iyi görünmüyorlar diye iptal etmiş, ama amcamın dediğine göre sadece bahaneymiş altta yatan asıl sebebi insanların öyle hiç bir şey yapmadan sandalyelerinde sallanarak veya konuşarak oturmalarını istemedikleri olabilirmiş yanlış türden sosyal hayatmış bu, o zamanlar insanlar fazla konuşuyor ve düşünüyormuş bu yüzden sundurmaları iptal etmişler bahçelerde, artık oturacak pek bahçede kalmadı mobilyalara da baksana sallanan sandalyelerde yok artık fazla rahatlar millet kalkıp ortalıkta koşturuyor. Keyifli okumalar.
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 2023108,3bin okunma