2024 37. kitabı
Jack London "evrim" kelimesinin bile suç sayıldığı bir dönemde büyük bir cesaretle Adem'den Önce'yi yazmış ve bilimin bu kadar gelişmemesine rağmen Evrim ile ilgili günümüzde bilinenleri çok temel ve anlaşılır olarak anlatmış. Bir solukta okuduğum ve ilgimi çeken bir eser oldu. Amerikalı çocuğun ( Kendini Halk İnsanları arasında sınıflandırmış ve kendini Kocadiş diyor) anlattıklarına göre üç insansı tür vardır: 1- Ateş İnsanları: En gelişmiş tür. Planlı hareket edebiliyorlar, birbirleriyle konuşabiliyorlar. Ateş yakabiliyor, ok ve yay kullanabiliyor. Toprak işgal edip, soykırıma kalkışıyorlar.( Tezcanlı bu türdendir ama bir şekilde onlardan uzaklaşmıştır.) 2- Ağaç İnsanları: En ilkel tür. Korku ile hareket ediyorlar. Alet kullanamıyorlar, ağaçlarda yaşıyorlar.( Kızılgöz bu türdendir ama Halk insanları ile yaşıyor.) 3- Halk İnsanları: Ağaçtan yere inmeyi başarmış ve mağaralarda yaşıyorlar. Ama ağaçla bağlantıları devam ediyor. Su kabağı gibi basit aletleri kullanıyorlar. Garip seslerle iletişim kuruyorlar. İki türün arasında bir tür.(Kocadiş ve Sarkıkkulak bu türdendir.) Jack London eserinde bu 3 türün kendi aralarında yaşadıkları ve yaşattıklarını sade, akıcı bir dille anlatmış. Şuan bizde var olan korkular ( yükseklik korkusu, düşme korkusu, karanlık korkusu ( yazarın dediği gibi o dönemin karanlıktan vahşi hayvan gelme korkusunu zamanla insan ruhlarla dolduracaktı) DNA'larımızı işleyip uzak atalarımızdan bize miras kalan korkulardır. Jack London elindeki kısıtlı bilimsel veriler varken hayal gücünü kullanarak insanın evrim sürecini anlatmıştır bize. Modern insanın bugüne gelişindeki zorlukları, cehaletin her dönem hüküm sürdüğünü, her zaman kendinden olmayan türleri tehdit görme, yok etme ve hakim olma içgüdüsünü başarılı bir şekilde anlatmıştır. Severek okuduğum bir eser oldu. Keyifli okumalar dilerim.
Âdem'den ÖnceJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,9bin okunma
Çok başarılı ve keyifli bir inceleme olmuş . En kısa zamanda burdan ilham alarak okuyacağım .
Merve Okulu
Teşekkürler. Keyifli okumalar dilerim ☺️