2024 15. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 01:53
Sally Rooney’nin Güzel Dünya, Neredesin (Orijinal adıyla Beautiful World, Where Are You) adlı kitabı, yazarın önceki eserlerine benzer şekilde ilişkiler, kimlik ve çağdaş dünyanın karmaşası üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor. Ancak bu kez, daha geniş bir sosyal ve politik bağlamda karakterlerinin hayatlarını sorgularken, aynı zamanda arkadaşlık, aşk ve bireysel anlam arayışını da irdeliyor. Kitap, iki ana karakterin -Alice ve Eileen- içsel dünyalarını ve etrafındaki insanlarla kurdukları ilişkileri konu alıyor. Alice, bir yazar ve Eileen ise bir dergide editörlük yapıyor. İkisi de yirmili yaşlarının sonlarında ve hayatla henüz anlaşamıyorlar. İki kadının hayatları, karşılaştıkları erkeklerle, geçmişteki ilişkileriyle ve toplumun kendilerine dayattığı normlarla şekillenirken, Rooney’nin karakterleri arasındaki diyaloglar, özellikle içsel çatışmalar ve düşünsel yoğunluk açısından oldukça güçlü bir hikaye sunuyor. Yazarın dilinin sade ama etkili olması, kitap boyunca karakterlerin duygusal halleriyle güçlü bir bağ kurmayı sağlıyor. Mizahı da oldukça güçlü bir yazar bana göre. Bir diğer güçlü yönü, toplumsal ve politik meseleleri romanın içine yedirmesi, ancak bu meseleleri karakterlerin kişisel deneyimleri ve ilişkileri üzerinden aktarması. Bu da Güzel Dünya, Neredesin’i sadece bireysel bir hikaye olmaktan çıkarıp, toplumsal bir sorgulama haline getiriyor. Kitabın sonunda bahsi geçen “Güzel Dünya”yı bulamıyoruz. Ama benim anladığım şu ki, elimizde bir dünya var zaten. Elimizdekini güzelleştirmek varken neden başka bir tane arıyoruz. Bu dünyaya gelmeyi biz seçmediğimiz için mi? Yoksa bu kapitalist sistemin bize elimizdekiyle yetinmeyi öğretmemiş olması mı?
Güzel Dünya Neredesin?Sally Rooney · Can Yayınları · 20222,623 okunma