Gamsız Bedri; Emre Başar kaleminden, 148 sayfadan ibaret kitap.
Bedri'nin 2004 yılında Ankara, 1999 yılında Erbaa, 2018-2019- yıllarında Ankara, 2021 yılında İsviçre, 2018 yılında Bern' de yaşadıkları konu edilmiş.
Hayat ne garip değil mi? Çok düşünürsün, dertli; aldırış etmezsin hiçbir şeye gamsız denilir. Bu duruma nasıl gelindiğini kimse düşünmez, onlar için önemli değildir. Amaç etiket...
Bedri, çocukluk aşkı Güleycan ile evlenir. Ankara' da memuriyete atanır. Bedri'nin gamsızlıkları acaba memuriyetinde mi başlamıştı? Ucu ucuna geçinmeye çalışırlar. Bedri için bu yeterlidir ama eşi Güleycan ve çocukları için yeterli değildir. Bedri' nin gamsızlığı, Güleycan' ın agresif, sürekli sorun çıkartan, geçimsiz birisi olmasına yol açmıştır.
Bir gün işyerlerine baskın yapılır. ( Malum, bir dönem, bazı kurumlara baskınlar yapılıyordu. Rüşvetin dozu artmış, vatandaşı iyice zorlar duruma gelmişti. Bu baskınlarda kimisi kendisini akladı, kimisi cezasını çekti, kimisi ise masum olmalarına rağmen, kendilerini kurtarmak için uğraştılar.)
Gamsız Bedri' nin, çalıştığı kurumda çoğu memurun mal varlıklarında ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Bedri' de bir şey bulunmamıştır ama bu stres Bedri'nin kendini kaybetmesine sokaklarda müptezel dolaşmasına yol açmıştır.
Peki sonra ne oldu Bedri' ye?
Kimi zaman güldüren, kimi zaman hüzünlendiren bir okuma oldu.
Ben fiziki olarak içinde yaşadığımız bu dünyanın gerçeklerine, hiçbir zaman ayak uyduramadım. Gerek iş gerek aile gerekse arkadaşlık ilişkilerimde karşı karşıya geldiğim insanları, yeterince memnun edemedim....... Kendime kurduğum ütopyalarda, memnun edemediğim, 'yetişkin ' kontenjanını minimum düzeyde tutup, geri kalan tüm alanı yemyeşil bahçelere, çocuklara ve dost canlısı diğer masum canlara ayırıyorum.
İnsan, ancak tadına bakmış olduğu duyguları yazıya dökerek tarif etmeli evlat. O vakit, o yazı gerçek olur.
Hak aramanın bile bol miktarda para ile yapıldığı, haksızlıklarla dolu bu dünyanın işleyişine anlam veremiyordu. Her şey paraya bakıyor, tüm hizmetler para ile elde ediliyor ve istisnasız kapısı çalınıp destek istenen her insan, önce ücret talep ediyordu.
Kader, Bedri' ye silik, yeteneksiz, saygı duyulmayan, kimse için tehlike arz etmeyen, kendisinden beklenilen durumlara karşılık veremeyen bir insan, eşini memnun edemeyen bir koca ve çocuklarının taleplerine yetişemeyen bir baba rolü biçmişti.