···Okunma: 23 Ekim 2024 22:38 | Everyman/ Anonim
Merhabalar sevgili okular
Türkçe'ye çevrilmemiş bir eser ile karşınızdayım.
(Eseri çok beğendiğim için özet şeklinde size sunmak istedim.)
Everyman adlı karakterimiz dünyaya asıl gelme amacını unutmuş ve kendini zevki sefaya sürmüştür. Bunu gören tanrı hem hayal kırıklığına uğrar hem de sinirlenir. Daha sonra Everyman'i hesab vermesi için Ölümü çağırıp görevlendirerek kendisinin yanına getirmesini ister. Bunun üzerine Ölüm, Everyman'nin yanına gider ve kutsal yolcuğa çıkması gerektiğini söyler. Bunun üzerine Everyman hazır olmadığını söyleyerek ertelenmesini ister. Lakin Ölümün bunun imkansız olduğunu söyler. Bunun üzerine, para teklifinde bulunur karakterimiz ancak Ölüm paraya değer vermediği söyleyerek reddeder. Fakat, yanına ona eşlik edecek birini almasına izin verdiğini söyler. Böylece karakterimiz Arkadaşının Kuzenin, Akrabasının, Dünya Malının, Güzelliğin, Zekanın,... kendisi ile gelmeleri konusunda ricada bulunur ancak onlarda ölmek zorundadır. Bu durum da Everyman onlar mı eşlik edecek yoksa İyi İşleri, İlim ve İtiraf mı sadece yardım edecek? Evetyman kurtuluşa edebilecek mi?
Umarım, bir gün çevrilmesi vesile olabilirim dediğim bir eser
Alıntılar:
• Everyman, asla olmaz Ne altına, gümüse, servete Ne papaya imporata,krala, düklere, ne de prenslere değer vermem.
• Ne hayatın sang verildi ne de dunya malların.
• Çünkü, ben aniden geliyorum.
• Dediklerine göre, refahta insanlar dost bulabilir, zorlukta ise tamamen acımasızdırlar.
• Bak arkadaşlık beni en çok ihtiyaç duyduğum anda terk etti.
Everyman: Çünkü, her zaman söylenir,
Para her kötülüğü düzeltir.
Dünya Malı:
Çünkü zihnini bana verdiğin için,
Hesabını lekeledim ve seni kör ettim.
Benim sevgim sonsuz sevgiye aykırıdır.
• Bak güzel sözler aptalları kandırır.
• Nasıl neşeli veya mutlu olabilirim ki?
İnsanlar bana güzel sözler verirler;
Ama en çok ihtiyacım olduğunda, beni terk ederler; Aldandım, bu beni üzüyor.