2024 67. kitabı
Ailemin albümlerinde bulunan, anne ve babamın az sayıdaki çocukluk ve gençlik fotoğrafları yansıttıkları dönem açısından çok ilgimi çeker. Annemin başındaki kocaman kurdelenin ya da babamın gençliğine ait saçları özenle şekillendirilmiş fotoğrafındaki anneme yazılmış şiirin anılarını sorarım hep. Annem, fotoğrafların çekildiği dönemdeki yaşamı, insanları anlatmayı sever, özellikle de her şeyin az ama kıymetli olduğunu... Eski fotoğraflarla ilgili olduğum için kitap görür görmez dikkatimi çekti. Ve okurken beklediğimden çok daha fazlasını buldum. Yazar, 1920 ve 30'lu yıllara ait fotoğraflardan yola çıkarak, erken Cumhuriyet döneminde modern Türk vatandaşının inşasının izini sürüyor. Öncelikle kitabı okurken bir fotoğrafı okumak nedir bunu anlıyoruz. Pozu veren insanların duruşu, aksesuarlar, arka plan, fotoğrafın çekildiği stüdyo veya fotoğrafın arka tarafına düşülen notlar, dönemin tarihine bambaşka bir bakış açısı sunuyor. Kurtuluş Savaşı sonrası dönem, köklü değişimler içeriyor biliyorsunuz. Fakat bunun basında yansıtılan kısmıyla değil de vernaküler fotoğraflarla izi sürülen daha gerçek kısmı ile ilgileniyor yazar. Stüdyolarda veya seyyar fotoğrafçıların çektiği görselleri ele alıyor daha çok. Bir yandan şehirli orta sınıf vatandaşın Cumhuriyet kadını ve erkeği idealleri oluşturmasının izini sürüyor, diğer yandan da fotoğrafların bunda nasıl bir rol oynadığının altını çiziyor. Son derece ilgi çekici, tamamen farklı bakış açılarıyla yazılmış çok keyifli bir kitap.
Modern Türk Vatandaşının İnşasıÖzge Baykan · Doğan Kitap · 04 okunma