288 syf.
10/10 puan verdi
Hayata Yeniden Başlamak İçin Bir Durak
Kitabin arka yazısıyla giriş yapmak istiyorum :) Youngju her şeyi doğru yapmıştır; üniversiteye gitmiş, düzgün bir adamla evlenmiş, saygın bir işe girmiştir. Sonra bir anda her şey altüst olur. Tükenmişlik hissiyle eski hayatını terk eder, zirvedeki kariyerini bırakır, kocasından boşanır ve hayalinin peşinden gider. Bir kitapçı dükkânı açar... Hwang Bo Reum’un Hyunam-Dong Kitabevi, hayatımızdaki çıkmazları, hayal kırıklıklarını ve sonunda huzuru bulma arayışını derinlemesine ele alan bir roman. Her kitap, farkında olmadan hayatımızda bir iz bırakır. Ancak bazıları tam da ihtiyacımız olan anda çıkar karşımıza ve etkileri çok derin olur. Bu roman benim için de böyle bir anlam taşıyor. Youngju, bir gün tüm geçmişini ardında bırakıp Seul'ün şirin bir mahallesinde kitapçı açarak yeni bir hayata adım atar. Yıllarca “doğru” denilen seçimleri yaptıktan sonra her şeyi silip baştan başlaması, başlı başına cesur bir karar. Kitabevi, onun için sadece bir iş yeri değil, aynı zamanda yeniden keşfettiği bir dünya olur. Ve zamanla burası, hayatın yüklerinden kaçıp sığınan birçok insanın da evi haline gelir. Yalnız bir baristadan mutsuz bir ev hanımına, Youngju’da özel bir şeyler gören bir yazara kadar, kitapçıya yolu düşen herkesin kendi geçmişi, hayal kırıklıkları ve arayışları vardır. Hepsi de bu sıcak ortamda yeniden huzur bulur. Minjun, bu karakterlerden biri ve beni derinden etkileyen bir hikayeye sahip. Parlak bir geleceğe adım atmak üzereyken kendini rekabetin ve hırsın ön planda olduğu bir iş ortamında buluyor ve burada nefes alamadığını fark ediyor. Bu noktada, Hyunam-Dong Kitabevi’yle yolları kesişiyor ve kendini bulma yolculuğuna başlıyor. Minjun’un yanı sıra, lise öğrencisi Minchul ve annesi, huzuru kitapçının dinginliğinde bulan Jungseo, kitabevinin kahvesini aldığı dükkanın sahibi Jimi ve başarılı bir kariyerin ardından yazar olmaya karar veren Seungwoo gibi karakterler de bu hikayeye dahil oluyor. Hepsini tanıdıkça, onların hikayeleriyle aramızda bir bağ oluştuğunu hissettim. Sanki yaşadıkları hayal kırıklıkları ve umutlarla birlikte, ben de bir yolculuğa çıktım. Youngju, kitapçıyı sadece kitaplarla dolu bir alan olarak görmüyor; orayı kendi ruhunu yansıttığı sıcak bir mekan haline getirmeye çalışıyor. Bunun için de kitap söyleşileri, kitap kulübü toplantıları, yazarlık dersleri, film gösterimleri ve ardından roman uyarlamaları üzerine sohbetler gibi birbirinden özel etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerin her biri öylesine içten ki, okurken “Keşke ben de orada olsaydım,” diye düşündüm. Hatta her ay bir yazarla soru-cevap yapıp, yazılarıyla ne kadar benzediklerini sormak da çok ilgi çekici olurdu. Bu etkinliklerden birinde Youngju, yazar Seungwoo’ya şu soruyu soruyor: “Bir yazıyı okurken en çok dikkat ettiğiniz şey nedir? Cümleler mi?” Seungwoo’nun yanıtı ise romanın tüm özünü yansıtıyor: “Ses. Yazarın sesi. Cümle biraz acemice olsa da güzel bir sese sahip yazarların yazısını okuyunca hâkim olduğu gücü hissedebiliyorsunuz. Güzel cümleleri kayda değer kılanın bu ses olduğunu düşünüyorum; çünkü güzel cümleler bireyin sesini net bir şekilde ortaya çıkarıyor.” İşte Hyunam-Dong Kitabevi, yazarın samimi ve etkileyici anlatımıyla her satırında beni derinden etkiledi. Roman boyunca edebiyat, yazarlık, okurluk, kitaplar ve kitapçılar hakkında pek çok şey dile getiriliyor. "Kitabın satırlarında dolaşırken şu sözler dikkatimi çekti:" “Yazarın engin anlayışının okuyucunun kalbine dokunması; o dokunuşun, okuyucunun hayatı anlamasına yardımcı olması.” “Yaşama dair öğeler barındırması. Öylesine söylenmiş sözler değil, derin bir bakış açısıyla dürüstçe yazılması.” Aslında Hyunam-Dong Kitabevi de tıpkı bu cümlelerdeki gibi içtenlikle kaleme alınmış; yazarın sesi o kadar samimi ve dürüst ki, roman her yönüyle kendine özgü bir sıcaklığa sahip. Kitabı zorlanmadan okurken oldukça sade ama güçlü bir dille hikayesini anlatıyor yazar. Sonuç olarak, Hyunam-Dong Kitabevi, sadece kitapların bulunduğu bir mekan değil, aynı zamanda hayatı yeniden keşfetme yolunda bize rehberlik eden, huzurlu bir sığınak olabilir diye düşünüyorum.
Hyunam-Dong Kitabevi
Hyunam-Dong KitabeviHwang Bo-reum · Athica Yayınları · 20244,635 okunma