·528 syf.····Okunma: 08 Kasım 2024 22:02 Yanmayan Kitap; yaratıcı ve özgün kurgusu; şaşırtıcı ve zihin yakan bağlantıları, farklı zamanlara ve mekanlara açılan portalları, kendi dokusundan oluşturulan varlıkların yer aldığı engin bir evren olan Kütüphane'si ile iyi ki okudum dediğim bir kitap oldu.Ancak ağır ilerleyen, detaylandırılmış ve uzatılmış bölümleri sebebi ile bir çırpıda okunan bir kitap olmadığını söyleyebilirim. Yarısından sonra anlatılanların oturması ve şaşırtıcı olayları ile akıp giden bir yapıya bürünüyor.
Hikayeye göre; tarihte ilk cinayeti işleyen Kabil'in torunu İrath bir Kütüphane kurar. İrath'ın kardeşi Jasbeth ise varlıkların kendi başına gelişmeleri gerektiği ve hafızanın bu duruma engel olduğu düşüncesi ile bu Kütüphane'nin yıkımı için canla başla mücadele eder. Bu öyle bir Kütüphanedir ki; uçsuz bucaksız koridorları, mekanizma adı verilen ve kitaplarda anlatılanları hayata geçiren odaları , farklı zamanlara ve dünyalara açılan portalların kendine yer bulduğu Değişim adı verilen ormanı , birbirinden ayrı türler tarafından açılmasına izin verilen kapıları ile engin bir evren barındırır içinde.
Şehirden uzakta Dust isminde bir yerleşim yerinde yaşayan 11 yaşındaki Liviara, bir gün Sabber adını verdikleri yaratıkların baskını ile kaçırılır. Sabberlar tarafından şehre doğru götürülen çocuklar, yolda Crath şehrinin askerleri tarafından kurtarılır ve meslek sahibi olmak üzere tahsis edilmek üzere şehirde yerlerini alır. Keskin zekası ve dil öğrenme becerisi ile üstat Yute tarafından Kütüphaneye seçilen Liviara, bu gizemli yerin bütün sırlarını öğrenecek, zaman ve mekanın sınırsızlığında insanlık tarihinin en büyük savaşında başrolde oynacaktır.
Kendini bildi bileli Kütüphane'de yaşayan Evar; 3 kardeşi ve Kütüphane'nin dokusundan yaratılmış Asistan ve Asker'in varlığında yaşamını sürdürmektedir. Uzun yıllar boyunca Mekanizma' da kaybolan ve elindeki kitabın sayfalarında yaşayan Evar; sonunda Kütüphane'nin kendine ait kısmından çıkacak, Liviara ile karşılaşacak ve kendi hayatının anlamını keşfetmenin ilk adımını atacaktır.
Okuduğum en özgün kurgular içinde ilk sıralara girecek bu kitap, detaylı ve uzatılmış anlatımı ile yer yer havada kalan ve boran bölümler içerse de, derinlikli yapısı ve şaşırtıcı bağlantıları ile farklı bir kurgu okumak isteyenlere önerimdir. İkinci kitabı merakla bekliyorum.