2024 7. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 19:26
İnce ve ufak bir kitap olarak gözükse de oldukça ağır olduğunu söyleyebilirim. O kadar feminizm üzerine kitap okudum bu kadar ağdalı bir dille ilk defa karşılaşıyorum. Kitapta genel olarak kadınların üretim ve yeniden üretim süreçlerinde özel alanlardaki rollerinin tarihsel olarak gelişimini okuyoruz. Sosyalistlerin ve radikallerin görüşleriyle feminizmin batıdaki görünüşleri ele alınıyor. Feminizmin kadınları bütünsel bir ezilmişlikle birleştirdiği her kadını kapsayan bir kavram olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla feminist politika bütünsel bir saldırı olarak ele alınmaktadır kitapta. İş bölümünün ilk ezenlerin ve ezilenler üzerinde ortaya çıktığı ve kadınlar ve erkekler arasında sürdürüldüğü öyle ki ilk ortadan kalkması gereken eşitsizliğin de bu ayrımcı iş bölümünde olması gerektiği ifade edilmiştir. Başka bir kitaptan alıntı yaparak; Mitchell günümüz koşullarında kadınların ezilmesini açıklayabilmek için kapitalizmle birlikte radikal feminist yaklaşımın dikkate alınması gerektiğini söyleyerek sosyalist feminist teoriye öncülük etmiştir: Feminizmin kadınların ezilmesine ilişkin kuramı, Marksizmin tarihsel bakışıyla birleştirilmelidir. “Kadınlar: En Uzun Devrim” başlıklı makalesinde ataerkiyi bir sistem olarak kavramlaştırmamakla birlikte, “ataerkil sistem ekonomik üretim biçimi içinde muhafaza edilmiş ve sürdürülmüştür”
Kadınlar: En Uzun DevrimJuliet Mitchell · Agora Kitaplığı · 200631 okunma