···Okunma: 11 Kasım 2024 01:46 Öncelikle ibni kayyım (r.h)'ın kitaplarını çok sevdiğimi ve yargısız bir şekilde her kitabını okuyabilecek potansiyelde biri olarak şunları söylemeliyim ki; bu kitabında bir tık yoruldum.
Ancak bu okunmaması gereken bir eser olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor.
Aksine dikkatle ve yoğun bir şekilde üzerine düşülerek okunması gereken bir kitap.
Bütün incelemelerimde olduğu gibi ayrım yapmadan bu kitap hakkındaki görüşlerimide açıklayacak olursam;
kitabın isminin, “şeytanın tuzakları ve kurtulma yolları" olmasına rağmen kitapta bütün şer-i konuların karışık, fazla uzatılarak, aşırı detaya inilerek anlatılıyor olması beni şaşırttı :) Yani siyerden/ tarihten tutunda, talak konularına, ahkam ayetlerin tefsirine kadar neredeyse tüm islam ahkamını detaylı olarak ele almaya çalışan çok geniş çapta hazırlanmış, ağır, kıymetli bir eser.
Yani örneğin ticaret ahkamıyla ilgili bir konu; fazlaca detaylı olmak üzere, tüm yönlerden ele alınarak, ilmi gücü zayıf olabilecek insanlar için de anlaşılması güç terimler kullanılarak anlatılmış.
Bu husus kitabın içerisindeki diğer bir çok konu içinde geçerli. Ancak ilmi birikimi olan, ya da kaynak kitapların yardımıyla, notlar alınarak, araştırılarak, üzerinde düşünülerek yani kısaca ciddi bir şekilde işlenerek okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Bununla beraber içerisinde o kadar kıymetli ve özel bilgiler var ki. Allah'ın izniyle kendime gerçekten çok değerli bilgiler kattığımı düşündüğüm bir eser oldu. Daha önce hiç bir yerde okumadığım ve dinlemediğim bilgiler öğrendim elhamdulillah.
Yani kitabı okumayı yazdıklarımı değerlendirerek düşünebilirsiniz inşaAllah.