Dolunay Katilleri
2024 20. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2024 11:54
Dolunay Katilleri,filmini duyduktan sonra kitaptan esinlenildiğini öğrendiğim bir kitaptı.Ben roman okuyacağımı zannederken baya baya bir arşiv çalışmasıyla karşılaştım.Açıkcası kitabı okumak istememin sebeblerinden biri ismiydi.Malesef ki kitap ismi olarak tatmin ettiği kadar içerik olarak edemedi. Konu olarak küçük bir kızılderili kabilesi olan Osage Halkının bulundukları yerleşim merkezinde büyük petrol kuyuları bulunmasıyla kısa sürede zenginleşmesi anlatılıyor.Halk olarak mülayim,sevecen ve dost canlısı olan Osage Halkı zenginleştikten sonra da aynı kalıyor ve hayatlarını çok az değişiklikle sürdürmeye devam ediyor.Ancak her zenginliğin ve paranın çok olduğu yerde olduğu gibi burada da sorunlar baş göstermeye başlıyor.Osage Halkının bir çok üyesi belirli aralıklarla vurularak,zehirlenerek veya evleri havaya uçurularak ölmeye başlıyor.Bölgedeki jandarmanın yetersizliği ve halkın beyaz olmayışı olayların süresini uzatıyor ve yaklaşık 10 sene cinayetler sürmeye devam ediyor.Bölgeye atanan özel dedektig White sayesinde olaylar çözülmeye başlıyor ve büyük davalar Osage Halkını yıllarca etkiliyor. Kitaba büyük umutlarla başlamıştım hatta başlarını çok sevmiş olarak devam ettim ancak sonlara doğru sıkıntıdan ölmüş olarak bitirdim.Başlarda olay örgüsü gizemli bir biçimde verilirken olayların bir anda çözümlenmesi ve çıkan sonuçların çok sıradan bir şeymiş gibi anlatılması okuyucunun motivasyonunu düşürüyor.Yazar roman vari bir şekilde anlatmaya çalışmış olsa da davada geçen binlerce ismi kitaba dahil etmeye çalışması eminim sadece beni yormamıştır.Bir olay bitip siz o olayda geçen isimleri aklınızda tutmaya çalışırken bir anda yeni bir olay ortaya çıkıyor ve okuyucu 100 yeni ismi daha hafızasına kazımak zorunda kalıyor.Haliyle aklı karışıyor.Aynı zamanda kitaba adını veren “şiir alıntısı” açıkcası çok da önemsiz bir şekilde okuyucuya aktarılıyor.Bir halkın tarihini öğrenme açısından bize zengin bir bilgi şöleni sağlamış olsa da okuyucuyu diri tutma açısından bana göre yetersiz bir kitap.
Dolunay KatilleriDavid Grann · İthaki Yayınları · 2022168 okunma