·260 syf.····Okunma: 02 Kasım 2024 17:37 Aytmatov’un, bir at ile bir insanın dostluğunu anlatırken aynı zamanda toplumsal değişimlere, hayal kırıklıklarına ve insanın çaresiz mücadelesine dokunan bu eseri, bana hem içsel bir sorgulama hem de yoğun bir hüzün bıraktı. Her sayfada, doğanın ve sadakatin yüceliğini hissederken, insanın sistem karşısındaki yalnızlığına tanık oldum. Özellikle Gülsarı’nın ölüme yürüyüşü, bir vedadan çok daha fazlasını ifade ediyor; hayallerimizin, özgürlük arayışımızın ve sevdiğimiz her şeyin zamana yenik düşüşünü hatırlatıyor.
Hikaye, yaşlı bir at olan Gülsarı’nın ölüm döşeğinde Tanabay ile birlikte geçmişe yaptığı bir yolculukla başlıyor. Gülsarı, bir zamanlar özgürlüğün ve güzelliğin sembolüyken, ağır yaşam koşulları onu yavaş yavaş tüketmiştir. Tanabay ise hayatını Sovyet rejiminin baskıları altında geçirmiş, inandığı değerler için mücadele etmiş bir çiftçidir. Tanabay’ın Gülsarı’ya olan sevgisi, yalnızca bir insan ve bir hayvan arasındaki bağ değil, aynı zamanda insanın doğayla ve kendi iç dünyasıyla kurduğu bağdır. Roman boyunca Tanabay’ın hem Gülsarı’ya hem de geçmişine vedasına şahit oluruz.
Aytmatov, bu hikayede yalnızca bir dostluk öyküsü anlatmaz; aynı zamanda özgürlüğün, sadakatin ve insanın ideallerine olan bağlılığının anlamını sorgular. Gülsarı, insanın hayalleri ve doğanın duruluğu için bir metafor gibidir. Tanabay’ın Gülsarı’ya vedası, aslında bireyin kendi ideallerine ve kaybolan değerlerine vedasıdır. Aytmatov, okuru bu hüzünlü hikayeyle baş başa bırakırken aynı zamanda değişen toplum yapısını ve bireyin üzerindeki baskıyı sorgulamaya davet eder.
Kitapta, insan ve doğa arasındaki o ince ve kırılgan bağ ustalıkla anlatılır: “Atlar da insanlar gibi sever, insanlar gibi acı çeker. Ama insanlardan farkı, ihaneti bilmezler.” Bir diğer unutulmaz cümle ise Tanabay’ın iç dünyasını özetler: “Hayatın hızı, Gülsarı’nın koşusuna benzer; başta rüzgar gibidir, sonunda ise ağır bir yüke dönüşür.” Aytmatov’un bu cümleleri, okuyucunun kalbinde derin bir iz bırakıyor ve kitabın ruhunu anlamamıza rehberlik ediyor.