2024 385. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 16:10
Cahıt Sıtkı Tarancının orduda yedek subay iken yazdigi Abbas siiri aslinda kendi emir eri olan bir askerle aralarinda gecen yakinliktan ileri gelmektedir. Cunku abbas siiri bir gun komutani olan Cahit sitkinin emri uzerine Besiktasta yasayan sevgilisini kacirmak icin kendisinden yardim isteyen komutaniyla bir aksam cilingir sofrasindayken olusmustur misralari. Haydi Abbas, vakit tamam; Akşam diyordun işte oldu akşam. Kur bakalım çilingir soframızı; Dinsin artık bu kalb ağrısı. Şu ağacın gölgesinde olsun; Tam kenarında havuzun. Aya haber sal çıksın bu gece; Görünsün şöyle gönlümce. Bas kırbacı sihirli seccadeye, Göster hükmettiğini mesafeye Ve zamana. Katıp tozu dumana, Var git, Böyle ferman etti Cahit, Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan; Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan. Cahit sitki kardeslik, memleket, sevda,yalnizlik, keder, sevinc ve bir cok konuda cok anlamli siirler yazan Turkiye cografyasinin yetistirdigi en usta kalemlerinden biriydi. Diyarbakirli ve kurt kokenli bir ailesinden gelmis olmasina ragmen memleket isterim siirinde memleket isterim kardes katline bir nihayet olsun derken Turkiye cografyasinda ezelden beri kardesce yasayan iki kavmi kurt ve turk kavimlerinin arasindaki husumetin bitmesini gerektigini o biterse memleketin herkesin istenildigi gibi duslerde ozlenen bir Turkiye ozlemini dile getirmektedir. Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikâyet ölümden olsun.
İnsanlar ve Duygular
SeçmelerCahit Sıtkı Tarancı · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 197189 okunma