Jülide;
Annesinin varken yaşattığı yokluğu özleyen kadındı..
Nurhan Jülidenin geçmişini bir bayram sabahı sormuş Jülide ise özetle anlatmayı tercih etmişti..
Onu istemeyen kayınvalidesini yaşattıklarını ve en acısı kaybettiği İmreyi..
Bu bayram diğerlerinden farklı olarak yalnız değildi.. Askeriyeye gidip yeniden annesiyle bayramlaşmış ve sevdikleriyle pikniğe gitmişti..
Piknik te kurulan sofraya gelen etin kesik olduğunu ve Jülide ye ait olduğunu bilicek kadar herkes bu çiftti tanımıştı..
Göreve giden AlpAslan döndüğün de karşılaştığı manzara ile ne yapacağını şaşırsa da bir zaman sonra yine kalabalıktan sıkılmış ve Jülidenin yaşamaması gereken bir durumda onu kırmıştı.. Hayatlarına yeni katılan can onlara melhem olmuştu..
Asker olduğunu anlayan Alp Aslanın tehdit eden Faryab sülalesinin bu sefer oyununa eşlik etmek zorunda kalan ve Sora diye kadınla baş etmek zorunda kalıp tehditlere boyun eğmemişti..Hiç bitmeyen terör uğruna daha kaç can verilicskti bilmiyordu.. Alp Aslan karısını ve emanetini korumuş görevden döndüğün de ise karşısında işinden ihraç edilen karısının onu suçlamasıyla karşılaşmıştı..Yaşadığı şok ile askeriyeye gitmiş kimin yaptığını öğrenmişti..
Melih ise arada ortalığı karıştırıp oda yeterli gelmemiş gibi ikizler ile askeriyeye gelmişti.. Alp Aslanın koruyup kolladığı kız kardeşleri kurda teslimdi.
Bir görev sırasında Veyselin yara alması içlerinde yine hüzün bırakırken mutlu haber ile sevinmiş kutlama yaptıkları sıra gecesin de ise kızlar tarafından ise basılmışlardı.. Arkaların da ise Kemal babaları vardı..
Bir gün Jülide kendini kötü hissedip hastaneye gittiğin de yine olaylara karışmış bir adamın ondan şikayetçi olmasını sağlamışken Alp Aslan’ın yine kendini bir arbede halinde bulması üstüne gittikleri Askeriye de üzerlerine atılan sis bombası ve içeride bir sürü önemli canı korumak için bedel ödemesi gereken Melih olması Jülide için artık bu karanlık döngüden çıkıp bu şehri terketme zamanı geldiğini anlamıştı..
Taşındıktan 5 yıl sonra yine taşınmak zorunda kalan ama bu sefer büyüdüğü yere artık hem abla hem anne olan Jülideydi.. Ankara da ilk durağı ise yıllar ziyaret ettiği ve sözler verdiği Atası Anıtkabir’e varmıştı..
Kitapta bazı bölümler de Jülidenin yaşaması gerekenleri Alp aslan yaşadığında güldüm..
Verdiği kayıp kızı İmre her anıldığın da ağladım hele sonlarda öğrendiğim gerçek ve yaşanılam olaylar beni yine paramparça etti..
En son sayfa da kalan merak edilen hayatlar ile bende bu serimi tamamladım..
Ardı Erce kim?
Ayzıt Arven kim?
Ötüken Asena kim?
Ve Mustafa Kemal hayatlarının neresinde ?
Zifir , Nurhan , Tanju , Melih , Şafak , Vildan, ve bir çok karaktere veda etmenin hüznü ile İyi ki okudum Onsra..