·282 syf.····Okunma: 16 Kasım 2024 00:00 Baştan sona okumaktan keyif aldığım güzel bir kitap.Herkesin kendinden bir parça bulacağını düşündüğüm bir eser. Nora'nın hayatından, düşündüklerinden kendimde çokça yer bulduğum bir kitap. İhtimaller ve pişmanlıklar üzerinde çokça duruyor.
-"Bir şey öğrendim" yazan kısmı defalarca okunmaya değer bir yazı.
Kitapta bulunan bazı alıntılar:
-"Hayatı anlaman gerekmez yaşaman yeterli."
"Küçük şeylerin önemini asla göz ardı etme."
--Bu kısımdan sonrası spoiler içerir.--
Noranın ölmek istemesi üzerine yaşamla ölüm arasındayken alternatif hayatları yaşayıp en sonunda kendi hayatına sahip çıkmasını anlatıyor kitap.
Nora sayısız yaşama girip alternatifler yaşamasına rağmen her hayatta istemediği bir durumla karşı karşıya geldi. Tam olarak istediği hayatı hiç birinde bulamadı. İyi bir yüzücü iyi bir solist... Pişmalıklarını değiştirse dahi o tercihler onu istemediği başka durumlara itti.
Sonunda mükemmel kendi en istediği hayatı bulduğunda ise oraya kendi hakederek gelmediği için tam olarak oraya ait değildi.
Kendi kök yaşamını ise yaşadığı anların kıymetini anlayarak ve her durumu daha iyi bir versiyona çevirerek yaşamaya başladı. Yaşadığı daha kötü hayatlar vardı kendi yaşamında abisi ve en yakın arkadaşı Lizzy hayattaydı ve başkalarının hayatlarına iyi olarak dokunabilmişti.
Bir ara pişman olduğu bir karar Dan ile evlenmeme kararı. O hayatı deneyimlediğinde verdiği karar Dan ile oldukları hayattan daha doğru bir karardı. Yaşadıkları o hayat onun değil Dan'in hayalini kurduğu bir hayattı. Labirentlerde solist olduğu hayal abisinin, Lizzyle balinalarla çalışmaya gittiği hayat Lizzy'nin hayali olan hayattı.
O hayatları tercih etmemesi onu kötü biri de yapmazdı sevilmeyi haketmeyen biri olduğu anlamına da gelmezdi. Sevdiklerinin yanında kendi tercihleriyle var olabilir. Sevgi doğru yapmayı gerektirmez başkalarının doğrularını gerektirmez seninle aynı şeyleri yapmasa da seversin...
Mükemmel olarak görünen hayatlar bile içinde bazı eksiklikler kusurlar içeriyordu sen sana en yakın iyi hissettiğin yaşama git ve acısını kederini hafifletmeye çalışarak yaşa. Yaşa. Çoğu kez bir anlam ararız neden yaşıyorum neye faydam var vs.. Ama bazen sadece yaşarsın sadece yaşa bir anlam aramadan. Farketmediğin bilmediğin sayısız şeye etkin var.
Ben de kendi hayatımda pişmanlıklar kitabımı yakmaya çalışacağım. Onu öyle yapsaydım, o öyle olsaydı, bu böyle olsaydı... Bazı şeyler yaşandı, oldu ve bitti. İyi ki de öyle oldu senin o zaman istemediğin ama şu an iyi ki dediğin sayısız şeye sebep oldu.
Kitaba daha fazla yorum yapılabilir ve kitaptan kişiden kişiye değişen çokça farklı anlamlar çıkarılabilir. Benim bazı yorumladıklarım bu şekilde okuyacaklara şimdiden iyi okumalar.