Hindistan'ı ne kadar biliyoruz???
2024 9. kitabı
Hindistan mi Hindustan mi? Hint Alt Kıtası ile kastedilen neresi? Hindistan Alt Kitasina İslamiyetin Gazneliler ile birlikte girmiş olduğu kabulü. Akabinde Delhi Türk Sultanlığı ve sonrasinda Baburluler dönemi ile Hindistandaki Türk İslam etkisi. Vefat eden çok sevdiği eşi için Taç Mahal'i yaptıran Şah Cihan'i biliyoruz da devlet yönetimi ve dine, hayata dair derin sorgumalar ve tespitler yapan Ekber Sah'i ne kadar az tanıyoruz. Buluğ çaği öncesi evliliklerinin önlenmesi, kardeş çocukları arasında evliliğinin gerçekleşmesine izin vermemesi, kızlara mirastan eşit pay verilmesi ve köleliğin yasaklanması , satı adetinin kaldırılması cabalari gibi pek çok akıllıca uygulama. Ekber Şah, dini ilahi görüşü ile neyi amaçlıyordu? Muhaliflerinin iddia ettiği gibi bir tasavvuf ekolü muydu amaçladığı yoksa belki de ' Kalbim bir cami, bir kilise, bir sinanog ve bir tapınak ' diyen İbni Arabi' den etkilenerek bütün dinlerin ritüelleri farklı olsa da aslında dinin amacı bütün insanları ruhunda bulunan ilaha bağlamaktir' düşüncesine mi varmıştır? Ne diyordu Ekber Şah, Tanrı, yaşadıklarımız ile onu onurlandirmamizdan başka bizden ne bekler? Ekber Sah' in Sulh-i kull anlayışı da dikkate şayandır: 'Bir hukumdar halkına tek gözle bakmıyor bazıları için anne bazıları için üvey anneyse onurlu bir şahsiyet olamaz ' . Gandi neden ' Hindistan bir anadır. Onun iki çocuğu vardır. Bunlardan biri Türklerdir diğeri Hintlilerdir ' demiştir. Çünkü Hindistan Alt Kitasında Türk asri olarak ifade edilen bir dönem vardır ama nedense dikkatimizdan kaçmakta. Oysaki Gazneliler, Dehli Türk Sultanligi, Baburluler ile birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık 1000 yıllık bir Türk İslam hakimiyeti söz konusu .Peki dünyada üçüncü büyük dilin Urduca olması ihtimali? Vasco da Gama onculugunde Portekizliler ardından Hollandalılar ve nihayetinde İngilizler marifetiyle Avrupalıların Hindistani somurgelestirmesi. Özellikle İngiliz tüccarların Doğu Hindistan Şirketi marifetiyle Hindistan'ın somurulmesi ve 1857 İhtilali. Hindistan'ın Hindular ve Müslümanlar olarak iki ulusa taksim edilmesi ve Hindistan ve Pakistan olarak iki yeni devletin tarih sahnesine çıkması. Çok severek okudum şiddetle tavsiye ederim
Kayıp Kıtanın KeşfiDeniz Çıkılı · Ketebe Yayınları · 20236 okunma