2024 21. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 08:05
Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan yüce Allah’a hamd, Efendimiz Hazreti Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem), onun âline ve ashabına salât ve selam ederim. Sizleri İslam’ın selamı ile selamlıyorum: Esselamualeyküm ve rahmetullahi ve berekatühü. Yukarıdaki sözler, Hasan el-Benna’nın bir konuşmaya başlarken kullandığı ifadelerdir. Ben de onun sözleriyle incelememe başlamak istedim. Hasan el-Benna (1906-1949), modern İslam dünyasının en etkili düşünürlerinden ve toplumsal hareket liderlerinden biridir. 1906 yılında Mısır’ın Mahmudiye kasabasında dindar bir ailede doğmuştur. Babası Ahmed el-Benna, hadis alimi ve saat ustasıdır; bu, Hasan el-Benna’nın erken yaşlarda İslami bilimlere yönelmesine vesile olmuştur. Eğitim hayatına yerel medreselerde başlayan Hasan el-Benna, daha sonra Kahire’deki Darü’l-Ulum Üniversitesi’ne kabul edilmiş ve burada öğretmenlik diploması almıştır. Üniversite yıllarında İslam dünyasının sömürgecilik ve kültürel yozlaşma gibi problemleri üzerine derin düşüncelere dalmıştır. 1928 yılında, İslam’ın sosyal ve siyasal bir sistem olarak yeniden canlandırılmasını amaçlayan Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) hareketini kurmuştur. Bu hareket yalnızca dini değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik reformları da hedeflemiştir. Hasan el-Benna, İslam’ın hayatın her alanını kapsayan bir rehber olduğunu savunmuş ve bireysel ahlakın yanı sıra toplumsal değişim için de çalışmıştır. Müslüman Kardeşler hareketi hızla büyüyerek Mısır’ın yanı sıra diğer İslam ülkelerinde de etkili olmuştur. Ancak bu hızlı yükseliş, Mısır yönetimi ve Batılı güçlerle çatışmalara yol açmıştır. 1948 Arap-İsrail Savaşı’nda Müslüman Kardeşler üyelerinin etkin rolü, hareketin yasaklanmasına ve üyelerinin tutuklanmasına neden olmuştur. 1949 yılında Hasan el-Benna, Mısır hükümeti tarafından suikasta uğrayarak hayatını kaybetmiştir. Ancak fikirleri ve hareketi, onun ölümünden sonra da yaşamaya devam etmiş ve bugün de İslam dünyasında önemli bir etkiye sahip olmuştur. Hasan el-Benna’yı İslam yolunda coşkulu bir heyecana, bitmek tükenmek bilmeyen bir gayrete, üstün bir şuura, keskin bir bilince, güçlü bir iradeye ve asla pes etmeyen bir karaktere ulaştıran temel etken; çok erken yaşlarda nafile ibadetlere, gece namazlarına, pazartesi-perşembe oruçlarına, günlük Kur’an tilavetine ve zikre devam etmesidir. Bu ameller, onun ruhunu geliştirmiş, nefsini temizlemiş, duygularının eşlik ettiği ibadetler yapmasına vesile olmuş ve sağlam bir karakter kazanmasını sağlamıştır. Bu ibadetleri rutin olarak yapabilmek ve kendini motive etmek isteyenler için kurulmuş, hanımlara özel çok güzel bir grup bulunmaktadır. Detaylarını öğrenmek isteyenler bana yazabilir. Hani bir kapı kapanır ya insanın yüzüne, bir daha cesaret edemez… İşte bu adam öyle biri değildir. Hasan el-Benna, defalarca denemiş, farklı yollardan ve farklı şekillerde İslam’a davet etmeyi sürdürmüştür. Bu azmi ve ısrarı gerçekten çok kıymetlidir. Allah ondan razı olsun. Daha da önemlisi, onun yöntemleri günümüzde de uygulanabilir bir rehber niteliğindedir. Beni en çok etkileyen kısımlardan biri de cenazesinin kadınlar tarafından taşınmasıydı. Son bölümde Hasan el-Benna’dan tavsiyeler vardı. Bu kısımda çok kıymetli öğütler yer alıyor. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşarak incelememi sonlandırmak istiyorum: • “Okuma ve yazmanı sağlamlaştır. Küçük de olsa kendine ait bir kütüphane olsun. İslam’ın her dalında olduğu gibi genel anlamda da hayata dair bilimlerde bilgin olsun ki sorunlarla karşılaştığında onları tasavvur edebilecek ve İslami düşünceye mutabık hüküm verebilecek bir imkana sahip ol. Ancak ihtisas sahibiysen branşında da derinleş.” • “Hayali ve şuurlu ol. İnce bir şuura sahip ol; iyiliklerden ve kötülüklerden çok etkilen. Birincisini sev, ikincisine ise üzül.” Hasan el-Benna’nın birçok mükemmel sözü ve önerisi vardır. Allah kendisinden razı olsun. Allah, ona cenneti ve merhametiyle muamele etsin. Hasan el-Benna’yı tanımak benim için bir onurdu. Kısa ve öz bir şekilde hayatı hakkında bilgi edinmek isterseniz, bu kitap gayet güzel bir kaynak. Okumak isteyenler için, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir eser olduğunu belirtmek istiyorum. Merhametle kalınız.
Davetçilerin Öncüsü Hasan El-BennaTaha Yusuf · Yüksel Yayıncılık · 2022166 okunma