133 syf.
8/10 puan verdi
♡ Romeo & Juliet ♡
William Shakespeare
(1564-1616) Veba salgınının güçlü olduğu dönemde doğar . Dolayısıyla çocukluğunun büyük bir kısmını evde yalıtılmış şekilde geçirir. Salgından normale dönmeyi sağlayan en büyük etkenlerden biri tiyatrodur. Çünkü o dönemin kraliçesi Elizabeth,tiyatroyu çok sever,halk için de imkan sağlar. Tiyatro ile tanışması böyle başlar.
William Shakespeare
ne denli büyük bir şair ve oyun yazarıysa, enteresandır, hayatıyla ilgili o denli az şey bilinir. (KafkaOkur sayı 55) "Bütün dünya bir sahnedir. Ve bütün erkekler ve kadınlar sadece birer oyuncu... Girerler ve çıkarlar...diyen yazarımız Oyunu kitaba aktarmıştır.
Romeo ve Juliet
kitabı, şiirsel bir dille yazılmış tiyatro oyunudur. 16.yydan bu yana her dönemde ilgi görmüş bir eserdir. Düşman aile çocuklarının aşkı temalı gayet akıcı bir eserdir. Türk filmi tadı var desek yalan olmaz. Merak duygusu her sayfada bizi sürükler. Zaman zaman derin cümleler karşımıza çıkar. Kolay okunur ama bir yandan da düşündürür. Dönemsel önemli olaylara vurgu yapılır. 1580 yılında olan deprem ve o dönemde olan veba salgını,yazarın yaşadığı dönem ile ilgili bilgi verir. Rosalin'in Romeo'yu reddetmesi üzerine,acı çeken Romeo'nun Juliet'i görmesi ve aşık olması duyguların derin olmadığını gösteriyor bence. Buraya takıldım ve bu açıdan,bir çok günümüz ilişkilerine çok benzettim. Bu tür heyecanlı ve hemen vazgeçilen duygular ne kadar etkileyici kelimelerle ifade edilse de vurucu gelmiyor bana. Derinlik yok çünkü, geçici. Zaman alan,emek verilen,zamanla derinleşen duygular ve ona bağlı davranışlar etkileyici oluyor. Bu yüzden
Romeo ve Juliet
kitabını okurken de,burada anlatılan aşktan etkilenemedim. Tâbi ki, etkilenecek zaman da yoktu,kısa bir süre içinde anlatılmış bu duygular,aşk seviyesinde kalmış,sevgiye dönüşemeden kitap bitmiş. Belki uzun bir döneme yayılsaydı kurgu, aralarındaki aşk sevgiye dönüşecekti bilmiyorum. Ama Romeo'nun, güya güçlü acılar çekerken Rosalin'den, birdenbire vazgeçmesi ve kolayca Juliet'e aşık olması,kitapta anlatılan heyecanı bana hissettirmedi. Bu benim düşüncem elbette. Sonuçta usta yazar realist bir hikayeyi gayet etkileyici bir dille aktarmış bize. Toplumun bir kesimine ışık tutmuş. Bu yüzden yıllardır ilgiyi kaybetmeyen bu eser mutlaka okunmalı. Ben de çok beğendim. Sadece Romeo'nun kelimelerle ifade ettiği duygularının derinliğine inanmadım o kadar. Hatta bu alıntıda ( #257886244 ) rahibin de sitemi var Romeo'ya.
Romeo ve Juliet
kitabında genel tema aşk olsa da,iki düşman aile, intikam,inanç,kadınların yine o dönemde yaşadıkları zorluklar gibi konulara,oyun içinde yer veriliyor. "Kadın gibi ağlama" vb tarzda kadınla ilşkilendirerek, küçümseme ve aşağılama cümleleri geçiyor bir kaç yerde. Çocuğa,isteklerine saygı duymayan aileler,koşullu seven ebeveynler oyunda geçen temalardan. Bu konularla ve kurgusuyla dönem hakkında da bize bilgi vermiştir yazarımız
William Shakespeare
Velhasıl kelam az sayfalı,şiirsel dili olan,anlaşılır,akıcı bir kitap. Bir çok kez sahneye taşınmış, yüzyıllardır ilgiyle okunmuş. Güzel bir eser mutlaka okunmalı diye düşünüyorum . Keyifli okumalar ..
Romeo ve Juliet
Romeo ve JulietWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202467,2bin okunma
473 görüntüleme
Hatice❀ okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme yine.. 👏🏻 Üniversitede Shakespeare diye dersimiz vardı, alan derslerinden biri.. ☺️ Eserlerini ameliyat ediyorduk resmen 🤭 Bu eser, komedi unsurları içermesine rağmen trajedidir. Karakterlerin seçimleri dolayısıyla.. Türk filmi tadı ordan geliyor..☺️ "Character's Flaw" yani karakterin hatalı tercihleri, sonları itibariyle trajedi oluşturmuş. Her iki karakterin de amiyane tabirle "aptalca" ve hızlı karar almaları, zincirleme dram getirmiş.. ☺️ Birkaç yerde yakalamışsın canım gayet de.. Kalemine sağlık..👏🏻☺️🩷
☆⁠Fatma☆⁠ okurunun profil resmi
Yaa ne güzel şeyler öğrendim şu an, sağolasın, mutlu oldum gerçekten şu anda 🩵🫂 İngiliz Dili edebiyatı bölümünde böyle derslerin olduğunu biliyordum ama bu ayrıntıları bilmiyordum tâbi, harika oldu😍. Hem güzel sözlerin için,hem kıymetli bilgilerin için teşekkür ederim canım benim 🥰❤️❤️🤗🎈
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Senâ ১ okurunun profil resmi
Sizlik bir inceleme karşıladı beni yine. Elinize sağlık. 🤌🏽 Kaleminizde ışığınız gibi parıltıyla incelemenize ışık saçsın.🌟🌾 Çok ilk bir tiyatrodur kendisi, sıradakilerden sonra ekledik listeye. Hoşça...☺️🩵
☆⁠Fatma☆⁠ okurunun profil resmi
Pırıltılı dualarınla huzur buldum, teşekkür ederim güzelim benim 🥰✨ Shakespeare dilini sevdim,biraz kavga edeceğin durumlar olacak🤭 ama diğer kısımları güzel, inşaallah seversin okuduğunda 😍😊 Sağlık ve huzur ile çiçeğimm💐❤️‍🔥🤗
3 sonraki yanıtı göster