İyilik Nedir? Kötülük Nedir?
Sevmediğiniz insanın tebessümü dahi sizi sinir ediyor, değer verdiğiniz kişinin yaptığı hatalar dahi sizi mutlu ediyorsa "iyilik" ile "kötülüğün" tam olarak tanımı nedir?
algı meselesi sadece.. ama evrensel kötülükler var insan yaradılışı itibariyle..kişinin kendi değer yargılarıyla iyi ya da kötü olarak bakılmamalı.. hayr gördüğün şer, şer gördüğün hayr olabilir deniyor dinde bile.. kıstas kul hakkı olmalı iyi ya da kötülükte diye düşünüyorum.. başkasının özgürlüğünde biten özgürlük gibi yani bir nevi..
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu bahsettiğiniz bakış açıları üzerinden yorumlayacaksak eğer; bencillikten başka bir şey olmuyorlar. Kişinin kendinden olanlar iyi, kendinden olmayan kötü gibi oldu. İyilik kavramına, benim bakış açım: Bulunduğum durumda önümde duran seçeneklerin eğer başka birilerini de etkileme ihtimali varsa, onları da hesaba katarak seçeneklerin artı ve eksilerini değerlendirdikten sonra vardığımda karardır. Yani, etkilenen kişilerle empati yaptığımda bulduğum sonuçlarda, karşımdaki kişinin alabileceği zarar benim yararımdan fazla ise hareket etmem. Bu, benim gözümde olağan bir hâl. Ne iyi ne kötü. Ancak, bir başkasının yararı, benim zararımdan fazlaysa ve eylemi gerçekleştirirsem bu iyilik olur. Kötülük ise oluşturabileceğin etkileri hesaba katmadan hareket etmektir. Çünkü düşünmeden ve anlamadan hareket etmekten daha kötü bir şey görmedim. Bu anlattıklarım, özet niteliği bile taşımıyor maalesef. Derin ve ortak paydada buluşması zor konular olduğunu düşünüyorum.
İyiliğin tanımında " çıkar" ve "ben" düşüncesi yoktur. Bu düşünce bağlamında yapılan hangi eylem olursa olsun iyilikten söz edemeyiz. Tabi ki insan yaptığı her eylemi düşünerek farkında olarak yapmalıdır. Fakat yapılan eylemler ve davranışlar kişiye göre değişmemeleri muhatap ile kurulan samimiyet içtenlik bağlamında değerlendirilmelidir. Size karşı yapılan eylemin, takınılan davranışın altında yatan niyeti her zaman bilmenize imkan olmadığına göre "iyi niyetten " ödün vermeden insanları samimiyetle iyiliğe davet etmenin hem birey açısından hem de toplum açısından doğru bir eylem olacağı kanaatindeyim.
1 yanıtı göster
cevap sorunun içinde zaten herşey kendi istek arzu beklentimiz dogrultusunda yorumlamamızla ilgilidir tebessümü iyi kabul ederiz ama sevmedigimiz birinin bunu yapmasını kötü algılarız hata yapanı hoşgörebiliriz iyilik ve kötülülügün tanımı bizim algılama ve degerlendirmemize göre tamamen degişir...
O zaman iyiliğin artması için bakış açımızı değiştirmemiz gerekir ilk önce anladığım kadarıyla. Ufkumuz ne kadar genişse ne kadar çok hoş görü sahibi isek insanlara karşı ne kadar ön yargısız davranabilirsek iyilik de o kadar artacaktır.
Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil #Fuzuli Sevdiğimiz birine karşı sinirlendiğinde, onun yaptığı hatalar, olumsuz şeyler gelir aklına ilk. "Şu zaman bunu demişti, şöyle yapmıştı." diye düşünürüz. Geçen güzel anılar silinir gider o an. Tersi durumda, sevmedimiz birisi zor duruma düşünce onun yaptığı güzel şeyler belirir. "Lan sinir oluyom ama şöyle de iyiliği var" deriz. Dostoyevski'nin ( olsa gerek ) bir sözü var: "Ne garip. Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız."
Kuranda karsiliği sakinmak olarak geciyor .