2025 4. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2025 13:58
Etiler Mektupları - Necati Cumalı - Notlar - 163 sayfa 1. Baskı Ocak 1982 Tekin Yayınevi. * Edebiyat düşkünü bir dostumla yaptığımız edebi söyleşide Necati Cumalı'nin bu eserinden bahisle okuduğunda sanatsal bir tad aldığından, edebi haz duyduğundan söz etti, kısacası önerdi. Cumalı'nin Zeliş, Acı Tütün, Ay Büyürken Uyuyamam, Susuz Yaz adlı eserleriyle birlikte yakın tarihte okuduğum Viran Dağları'nı beğenmiştim. Basımı olmayan bu eserini de sahaftan bularak edindim. Eser, Cumalı'nın 1975-1981 yılları arasında gazete ve dergilerde yazdığı yazıları bir araya getırıyor ve edebiyatı, sanatı sevenlere sesleniyor sesinin duyarlılığıyla. Eseri bir yönüyle Yaşar Kemal'in Baldaki Tuz adlı eserine benzettim. Cumalı tanıştığı sanatçılarla nasıl tanıştığını ve onların sanat yapıtlarının özelliklerinin ip uclarini veriyor okuruna daha çok ta şairlerin şiirlerini. Kimler yok ki. Orhan Veli'den Dıranas'a Ziya Osman Saba'ya kadar... Asıl mesleği avukatlık olan Cumalı edebiyatın neredeyse her alanında üretmiş sanatçıdır. Şiir, tiyatro, öykü, roman pek çok ürünü vardır. Ürünlerinde Türkçe'yi doğru kullanmaya özen gösterir, dile saygı duyar. Eserinde yeni yayımlanan dergilere de yer verir. Bu dergilerden biri de Karabük'te yayınlanan (1981) Pota dergisidir. Dergide yer alan şairlerin şiirlerini değerlendirir ve derginin Yaşar Nabi Nayır'la Kastamonu'lu şair Siyami Özel'in anısına değerbilirlik etmelerinden övgüyle söz eder. Edebiyatın zorlu yolunda yürüyen, emek tüketen kalemlere diyalog kurabilecekleri bir eserdir "Etiler Mektupları" Öneririm.
Etiler MektuplarıNecati Cumalı · Tekin Yayınları · 19827 okunma