2024 19. kitabı
Çok hukuklu sistemin tarihî geçmişi, günümüz örnekleri ve İslam ülkelerindeki durumu incelendikten sonra Osmanlı Devleti ve Türkiye’de çok hukuklu sistemin uygulanışı ve konuyla ilgili tartışmalar ele alınmıştır. Britanya’nın başını çektiği bazı Batılı ülkelerin İslam Hukuku olmak üzere farklı hukukların uygulanması konusunda gösterdikleri tutum dikkatleri çekmektedir. Bununla birlikte kadına şiddet, eşitlik ve miras paylaşımı gibi konular ülkenin genel kamu düzenini tehdit ettiği gerekçesiyle konuyla ilgili zaman zaman da kamuoyunda tartışmalar yaşanmakta ve çok hukuklu sistemin kısıtlanmasına yönelik girişimler olabilmektedir. Güncel olarak Türkiye’deki çok hukuk sistem konusu, akla ilk gelen şekliyle İslam Hukukuna uygulama imkânı sağlanması bakımından ele alınmadığı gibi buna değinilmemiştir bile. Türkiye’de çok hukuklu sistemin uygulama alanı; Alevi hukuku, gayrimüslim azınlıklar, aşiret hukuku ve PKK’nin şehir yapılanması olarak bilinen KCK bağlamında ele alınmıştır. Esere kısmen özgünlük katan bu kısım olmakla birlikte burada da konunun ele alınışı ve verilere ulaşım bakımından sınırlılıklar olduğundan ister istemez yüzeysel kalmıştır. Dinî nikah, miras paylaşımı gibi İslam Hukukuna ait ve konu anıldığında ilk akla gelen konunun esas mihverinin ele alınmaması ve buna değinilmemesi şaşırtıcıdır.
Anayasa Hukuku Açısından Çok Hukuklu SistemAkif Tögel · Adalet Yayınevi · 20162 okunma