Emile Zola - Nasıl Ölünür
2024 11. kitabı
Emile Zola’nın Nasıl Ölünür kitabını okurken kendimi hem ölümün kaçınılmazlığıyla hem de yaşamın kırılganlığıyla yüzleşirken buldum. Zola, her hikâyesinde farklı bir ölüm sahnesi üzerinden sadece bir sonu değil, yaşamın anlamını da sorgulatıyor. Ölüm, belki de hayatı anlamak için en gerçekçi pencere ve Zola bu pencereyi ustalıkla aralıyor. Hikâyelerde en çok dikkatimi çeken, ölümün bile sınıfsal farklardan bağımsız olmadığını görmekti. Zenginle fakirin, güçlüyle zayıfın ölüm karşısındaki tavrı, aslında hayata nasıl tutunduklarının bir yansıması gibiydi. Ama en çarpıcı olan, Zola’nın sade ama etkileyici anlatımıyla her bir karakterin ruhuna kolayca dokunabilmesiydi. Kitabı okurken sık sık şunu düşündüm: Ölüm, yalnızca bir bitiş mi, yoksa insan olmanın en çıplak hâli mi? Bu soruya yanıt ararken Zola’nın hikâyeleri bana rehber oldu. Özellikle ''Bourgeois’ın Ölümü'' duygusal derinliğiyle uzun süre aklımda kalacak. Zola’nın gerçekçiliği, bazen insanın içini burkuyor ama bu rahatsızlık, bir farkındalığa dönüşüyor. Ölümü işlerken, aslında yaşamı anlatıyor. Belki de bu yüzden kitap bende hem bir hüzün hem de yaşamı daha anlamlı kılma arzusu uyandırdı. Nasıl Ölünür, kısa bir eser olmasına rağmen, her bir hikâyesiyle derin düşüncelere dalmamı sağladı. Zola’nın kaleminden dökülen bu satırlar, hayat ve ölüm üzerine durup düşünmek isteyen herkes için eşsiz bir davet. Bu kitabı okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum.
Nasıl ÖlünürEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202224,3bin okunma