Puan vermedi·440 syf.····Okunma: 27 Kasım 2024 15:51 Savaş Barkçin’den okuduğum beşinci kitap. Bu eser akıl serisinin ilk kitabıdır. Kitap makaleler şeklinde ilerleyerek son kısmındaki mülakatlarla tamamlanmaktadır.
Kitap kendi kültürümüze bakışımızı anlatmakla beraber karşı kültürlerle bizim kültürün mukayesini çok güzel yapmaktadır. Batılılarda akılcılığın had safada olmasına rağmen kalbin de bir aklı olduğunun farkında olmadıkları kitaptaki örnek karşılaştırmalarla güzelce anlatılmıştır. Müellif karşı kültüre olan hayran bakışımızı kendi kültürümüzdeki bir çok şeyden habersiz oluşumuzu özetlemiştir. En beğendiğim kısım felsefe ve tefekkürün ayrımının yapıldığı bölümdü. Kitabın ayrı ayrı bölümlerinde Aşık Veysel ve Sezai Karakoç’un sanatı açıklayarak anlatması da kitabın beni etkileyen bir diğer yönüydü. Beni en çok şaşırtan şey ise sevmek kavramını batıda hayvanlara, başka varlıklara ve insanlara ayırt etmeden kullanmasıydı. Zaten müellifin en sevdiğim yönü kelimelerin kökenlerine inerek nereden geldiğini aktarmasıdır. Kitapta bir çok şeyi yeni öğrendim. Bunlardan birisi yazarımızın klasik şiirimizden bir divan sahibi olduğunu öğrenmemdi. Okudum bitti. Okuyanlara selam olsun.