Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 28 Kasım 2024 11:03 Spolier icerir;
Elish ve kocası Larry İrlanda da öğretmen ve bilim insanı olarak hayatlarını 4 çocukları ile birlikte sürdürmektedir. Hersey yolundadır ve çocuklarıyla mutludurlar. Diger yandan baskıcı bir iktidar, muhalefeti ülkenin birlik ve beraberliğinin önünde engel olarak görmeye başlamıştır. Larry öğretmen sendikasinin genel sekreter yardımcısıdır. İki polis evlerine gelip Larry'iyi polis merkezine davet eder. Larry sendikanın bir gösterisinde gözaltına alınır ve kendisinden haber alinamaz. Benzer şekilde gözaltına alınan ve kendisinden haber alınamayanların sayısı artmıştır. Bunu protesto edenlerin de gözaltına alınıp işkence gördüklerine ve hatta öldürüldüler haberleri yapılmaktadır. Bir süre sonra ülkede silahlı bir isyan başlayacaktır.Elish in buyuk oğlu da isyancılara katılır. Ve bir daha haber alamazlar ondan.
İktidarda kim var, niye baskı yapmaya başlıyor? isyancılar kim ve ne için isyan ediyor? Buralar kitapta belirsiz. İç savaş büyür ve isyancılar bazı bölgeleri ele geçirler. Elish in evi de savaş bölgesindedir artık.
Burada kitapta yer alanlar kadar yer almayanlar da önemlidir. Bura da savaşın yarattığı yıkım ve zulmün büyüklüğü savaşın neden çıktığından ne oldugundan daha önemlidir yazar için. Günün sonunda elish ve çocukları evlerinden kaçarak yolculuğa başlarlar. Kaçakçılarla ve mültecilikle tanışırlar. Yeni bir başlangıç için yoldadirlar ve buranın da bildiğimiz zorluklarıyla karşılaşırlar. Bütün Suriyelilerin ve görmek zorunda kalanların hergun televizyonlara yansıyan hikayesi gibi dusunebiliriz. İrlandali sıradan aileler bu ic savaş nedeniyle evlerini ve yakınlarını kaybetmislerdir. Yollara düşmüş mülteci olmuşlardır. Kitabın Avrupalılar okusun diye yazıldığı düşünülecek olursa avrupaki mültecilere avrupali okur daha bir sıcak yaklasacsktir artık. Mültecilerin ellerinde olmayan sebeplerle yolları düştükleri, evlerinden, yakınlarından, geçmişlerinden koparılan insanlar olduğunu çok iyi ortaya koyuyor kitap.