Yazarın "Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor" kitabından sonra okuduğum ikinci kitabı. İlk kitap kadar beğendim.
Bu kitapta bir çok konu hakkındaki düşüncelerini bizimle paylaşıyor. Bir çok konu hakkında terimsel, zamansal, ilk kez duyduğum bilgiler de bulunuyor. Deprem, evrim, medeniyet, dil, din, bilim, felsefe, astroloji, kapitalizm, ahlak, cumhuriyet, demokrasi, osmanlıcılık, entelektüellik, köylü, zenginlik üniversite, zeka, sanat, cehalet, zırva konularını bölüm bölüm işlemiş.
Okurken sıkılmıyorsunuz.
Kitabın önsözünün bile her satırının altı çizilesiydi. İnançlı insanlara göre ters gelecek çok söylemi var. Sorgulamadan dogmatik bilgilere inanlar bunları kabullenmek istemeyeceklerdir. Benim mantığım okuduklarımı kabul ediyor. Ben de bu yönde düşüncelere sahibim. Hükümete ve destekçilerine göndermeler yapıyor bol bol.
DEPREM
Depremin ne olduğundan bahsetmiş. Teorik bilgiler olunca zamanla siliniyor akıldan. Bir çok bölge adı sayıyor. Volkanları falan. Asıl değindiği yer ise deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür, evleri sağlam yapmamak öldürür demek istemiş. İstanbul'a, ranta kiracılara deprem kontrolü yapılmamasına değinmiş.
EVRİM
Evrimden bahsetmiş. Paspermizm teorisinden, Fourier kanunu, Ayın oluşumu ve neden önemli olduğu, gnay oluşumundan, canlılaların oluşumundan, karada yaşam başladıktan sonra evrimleşen sinapsidlerin insanın ilk ataları olduğundan bahseder. Bu bölümde de çok fazla yabancı kelime var. Ama öğretici. Mesela kuşlar aslında günümüzün dinazorlarıymış.
MEDENİYET
kelimenin kökeninden, insanın hayvandan farkından, dinlerden, dinlerin dünyaya medeniyete verdiği zarardan sonunda Atatürkün ulusumuzun medeniyet meşalesi olduğundan bahseder.
DİL
Dilin ne olup olmadığından, İngilizcenin zamanında almancanın bir parçası olduğundan, Türk dillerinden, Kazakistanın tamamen yeni bir dile dönüştüğünden, dilin evrimleştiğinden, Tercümenin tam manayı yansıtmadığından, örnek olarak faust eserinden bir alıntı verir. Yunanca kelimeden örnek, ingiltere ve amerika ingilizcesindeki harf değişimine örnek, Alo kelimesinin hikayesi, sonunda da ülkemisde dilin ayırıcı olarak kullanılmasına değinerek siyasi sağ sol olaylarında gönderme yapar.
DİN
Ateist olan yazarın gözünden genel dinler hakkında düşüncelerini ardından tarihi bazı bilgiler ve kutsal kitaplardan bilgiler vererek dinlerin gerçek dışı olduğuna değinir. İslamı kötülemek değil amacı genel dinler. Hristiyanlık, musevilikten bahseder. Bu dinlerde geçen olayların çok eski uygarlıklardan alındığını söyler. Sümerden çok şey geçtiğini belirtir.
BİLİM
Merak olmazsa olmaz
Bunun için çocuk kalmak gerekir diyor. Yoksa çevre, elalem ne der engeline takılır. Bilimin gelişmesinden bazı icatlardan, keşiflerden bahsetmiş. Bilimi oluşturan şeyin din olduğunu söylemiş.
diğer bölümleri de tek tek yazmak isterdim ama okulda okuduğum için zamanım olmadı. Müsait bir zamanda onları da eklerim belki. İleride baktığımda bana da hatırlatmış oluyor bu notlar.