Puan vermedi·188 syf.····Okunma: 05 Aralık 2024 00:19 Gamze Kurban’ın İkili Denge adlı eseri, derin bir yaşam sorgulamasını ve hayata dair farkındalıklarla dolu bir yolculuğu okuyucuyla buluşturuyor. Babasının vefatı sonrası hissettiği yoğun duyguları kelimelere döken yazar, kitabın önsözünde bu sürecin kendi içsel dönüşümüne olan katkılarını vurguluyor. Bu acının kendisini yıkmak yerine hayata daha sıkı bağladığını ifade eden yazar, adeta bir yeniden doğuş hikâyesi sunuyor.
Kitabın temel temasını, insanın kendi özüne inerek ruhsal bir denge kurması oluşturuyor. Kurban, hayatın kaçınılmaz gerçekleri olan ölüm, ayrılık, ve değişimi, bilgelik dolu bir üslupla ele alıyor. Kitabın dikkat çeken bölümlerinden biri olan "Kader Yazısı"nda, yaşamın bir tiyatro oyunu gibi olduğuna ve her oyuncunun rolü bittiğinde sahneyi terk edeceğine vurgu yapıyor. Bu metafor, okuyucuya hem kabullenişi hem de değişimin doğallığını hatırlatıyor:
"Dışarıda sana gösterilen hayat, sadece bir tiyatro oyunu.
Oyuncular değişecek. Günü gelecek, bazı oyuncuların ölmesi gerekecek, bazılarının rollerinin zamanı bitecek. Yeni oyuncularla oyuna devam etmek gerekecek. Olabilir..."
İkili Denge, yalnızca bir kişisel gelişim kitabı değil; aynı zamanda bir felsefi derinliğe sahip. Yazar, bireyin kendisiyle yüzleşmesini ve varoluşunu anlamlandırmasını öneriyor. Hayatı ertelemek yerine örtüleri kaldırarak yüzleşmenin zamanı geldiğini belirtiyor. Özellikle şu satırlar, kitabın felsefi dokusunu güçlendiren ifadelere güzel bir örnektir:
"Hangimiz yaşamadık ki her mutluluğu, her hüznü. Üstünü örttüğümüz her ne varsa, belki de vaktidir örtüyü kaldırmanın? Ertelediğimiz yetmedi mi? Artık vaktidir yüzleşmenin hayatla."
Yazar, okuyucuyu yüzeysel korkular ve önyargılardan uzaklaşıp kendi derinliğine inmeye davet ediyor. Ölüm ve ölümsüzlük kavramlarını ele alırken, özüne inen kişinin sonsuzluğu hissedebileceğini ifade ediyor:
"Ölümden gelip, ölüme giderken ölümsüzlüğü bulabileceğin tek yer kendi özün, senin derinliğin. Oraya indiğinde, ölümsüzlüğün, gözlerinin görebileceğinden, bedeninin hissedebileceğinden, aciz düşüncelerinin bulabileceğinden çok uzakta olduğunu göreceksin."
Gamze Kurban, kitabında bireyin sadece kendi mutluluğu için değil, insanlığa bir katkı sağlamak için de çabalaması gerektiğini dile getiriyor. Toplumda derin anlamlar üreten insanların varlığına olan ihtiyacı şu sözlerle dile getiriyor:
"Bu dünyanın bazı ruhlara ihtiyacı var. Yaptığı işin en iyisini yapmaya çalışan, hizmet eden, sadece kendisi ve ailesi için değil, bütün insanlık için bir şeyler üreten ruhlara ihtiyacı var."
Bu yaklaşım, yazarın kişisel gelişimi yalnızca bireysel bir hedef olarak görmediğini, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak ele aldığını gösteriyor.
Kitapta kadın olmanın verdiği zorluklarla baş etme gücü ve zaferin yolculuğun kendisinde saklı olduğu fikri, etkileyici bir dille işleniyor. Yazar, bir kadının yaşadığı zorluklara rağmen kendi gücünü keşfetme hikâyesini şu şekilde anlatıyor:
"Ben bir kadınım. Hâlâ yaşanılan bu koca evrende, sanki her şeyi yaşayan benmişim gibi üstüne gelinen, ama tüm bunlarla savaşacak gücü sonunda kendinde bulanım. Her ne olursa olsun, zaferin, gidilen yol olduğunu idrak ederek o yolun tadını çıkaranım."
İkili Denge, bireysel dönüşüm ve farkındalık üzerine bir rehber niteliğinde. Hayatın getirdiği zorluklara karşı bilgelik ve sabırla yaklaşmayı öğütleyen yazar, okuru kendi özüyle bağ kurmaya teşvik ediyor. Gamze Kurban’ın içten ve derin anlatımı, okuyucuyu hayatı sorgulamaya ve kendi varoluş yolculuğunda yeni bir denge kurmaya yönlendiriyor.
Kişisel gelişim kitaplarına ilgi duyan ve felsefi bir bakış açısı arayan herkesin bu eseri okumasını tavsiye ederim. İkili Denge, yalnızca bireysel farkındalığı artırmakla kalmıyor; aynı zamanda okuyucuyu hayata karşı daha bilinçli ve dirençli bir duruş sergilemeye davet ediyor.