2024 28. kitabı
Bulgakov ölmeden önce en büyük dileği bu romanın bilinmesiymiş. Bunun sebebi bence romandaki usta karakterini kendiyle özdeşleştirmişti. Onun yaşadığı toplumsal, psikolojik, rejimsel baskılar yaşamında ona büyük zorluklar ve acılar getirdi. Acılarımızın, sızılarımızın bilinmesi en önemli insani ihtiyaçlarımızdan biri elbette. Romana dönecek olursak, Woland; bilge, alaycı, karizmatik ve insani... Kim şeytanı böyle hayal eder ki? İyiliğin bir anlam taşıması için kötülüğe ihtiyacı yok mudur? Bir varlıksak gölgemizin varlığı zorunlu değil midir? O zaman gölge yanımız da vardır. Bu romanla insan doğasını, iyiliği, kötülüğü, toplumsal düzeni, bize hükmeden çelişkileri vs. sorguluyorsunuz. Kitapta Usta ve Margarita'nin aşkı bir yana Yahudiye Valisinin İsa ile karşılaşması, vicdanı ile derin muhasebesi beni çok etkiledi. Onun dışında şeytanın balosu da felsefik birçok unsur barındırıyordu. Özellikle Frida olayında suç ve suçlu olmanın sınırları üzerinde düşündürdü ve hüzünlendirdi... Biraz karışık bir inceleme olduğunun farkındayım fakat okuyanlar hak verecek ki zor ve etkileyici bir kitap. Felsefik roman seviyorsanız okumalısınız.
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,1bin okunma