Spoiler
2024 26. kitabı
Kötü içerikleri tüketmekten aldığım zevk nihayetinde beni buraya da getirdi. Kitap sadece üç beyin hücresi kullanarak okunabilecek nitelikte olduğundan, üç gün içinde kolaylıkla bitirebildim. Ancak yine de olayların oldukça sürükleyici bir şekilde ilerlediğini kabul etmek gerek. Eser hakkında sarf edebileceğim tek övgü de bu zaten… Kitabın sorunu maalesef ki daha konusunda başlıyor. Yazarın krallık konseptini hiç mi hiç anladığını zannetmiyorum. Zira her ne sebep gösterilirse gösterilsin “Kraliyet Okulu” gibi bir konsept, en kibar ifadeyle, koca bir saçmalıktan ibaret. Üstelik bunun gerekçesi olarak Diyar’daki barışı muhafaza etme arzusunu sunmak daha da absürt. Allah aşkına, çöküş döneminde olmayan hangi krallık, çevresiyle barış kurmak ister? Ve neden varislerine çok daha nitelikli eğitim verme olanağına sahipken, yatılı lise kıvamındaki bir kurumu tercih eder? Okulda bir an TYT-AYT denemesi yapacaklar diye korktum, o derece. Bir de, bu hükümdarların Açlık Oyunlarıvari bir şekilde kendi evlatlarını yarıştırmaları var elbette. Hadi bir iki tanesi hırstan kafayı yemiş manyaklardı diyelim; 14 adet evet oyu çıktı, el insaf. Çocuklarından ölesiye nefret ediyor olsalar dahi, niye hepsi kendi otoritelerinin üzerine bir yöneticiyi geçirmeye bu kadar razılar? Tarih boyunca millet önüne geleni kesti taht uğruna, kitaptaki hükümdarlar o kadar mı “erdemli” de hiç kendi tahtlarını umursamıyorlar? Bir de seçtikleri imparatoriçe var… Sırf saçmasapan bir oyundan galip çıktı diye, bu kızın Diyar’ı mükemmel bir şekilde yöneteceğine duyulan inanç da neyin nesi? Bu çocuklar yıl boyu doğru düzgün eğitim bile görmediler be! Hele Irithel… Okula gelmeden önce kitap yüzü bile görmemiştir, garibim. Karakterlerin aslında karakter olmadığı, istisnasız hepsinin derinlikten yoksun tiplemeler olduğu mevzusuna girmeyeceğim bile. Varisler çatır çutur öldürülürken bu tiplemelerin, ertesi gün güle oynaya derslere girmelerinin ardındaki psikolojik sağlamlığı da Allah hepimize nasip etsin… Velhasıl, ben bu kitabın sorunlarını sabaha kadar yazarım. Ama yazarı ölümüne savunan kitleye ve kötü olduğunu bile bile eseri sanki mükemmelmişçesine öven booktuber’lara hiçbir şey anlatamam. Benim anlamak istediğim tek şey ise; yazarın başta Game of Thrones olmak üzere oradan buradan çarptığı sahnelerle bir kitap bastırıp, bunun üzerinden para kazanmakta nasıl bir beis görmediğidir.
Vârislerin OyunuAdora Yağmur · İndigo Kitap · 20233,632 okunma
1.375 Gösterim